Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: fijnstof zelf meten

Onderzoekers luiden noodklok: fijn stof maakt dommer

Kortstondige blootstelling aan fijn stof maakt dommer. Dit komt doordat de onzichtbare stofdeeltjes direct het denkvermogen van onze hersenen aantasten. Fijnstof tast dus letterlijk je intelligentie aan. Hoe is het mogelijk: dom door fijnstof? Hierdoor maken we meer fouten en krijgen we concentratieproblemen. Lees hier hoe je je concentratie verliest, meer fouten maakt en problemen bij studeren en werken door fijnstof krijgt.

Meer dan tien jaar geleden wisten we het al

Dat fijnstof ons dommer maakt weten we al langer. Zo kwamen Amerikaanse onderzoekers er in 2008 achter dat leven in een stad met veel fijnstof in de lucht leidt tot hersenbeschadiging en een lager IQ bij kinderen. Fijnstof en IQ staan dus in verband. Ook kregen kleuters die vlak voor hun geboorte werden blootgesteld aan luchtvervuiling te maken met een lager IQ.

Fijn stof maakt dommer? Hoe dan?

Fijnstof veroorzaakt ontstekingen in je longen, en die zorgen op hun beurt weer tot ontstekingen in je hersenen. Het gevolg hiervan is dat fijnstof je denkvermogen negatief aantast. Veel fijnstof gaat dus ten koste van je productiviteit. Logischerwijs geldt: hoe meer onzichtbare stofdeeltjes in de lucht, hoe slechter.

Schakers gaan opvallend de fout in bij hoge concentraties fijnstof

Een onderzoek (bron) van de Universiteit Maastricht en IZA Bonn toont ook aan dat fijnstof dommer maakt. Zo monitorden ze bij een Duits schaaktoernooi 20.480 zetten van schakers. Vervolgens vergeleken ze deze met de keuze die een computermodel zou maken. Hieruit detecteerden ze kleine en grote fouten. Deze legden ze naast de fijnstofmetingen in de zaal.

 

Fijnstofmeter

 

De conclusie? Voor elke bijkomende 10 microgram fijnstof per kub steeg het aantal zware fouten met bijna 10 procent (!). De hoeveelheid fouten was nóg groter bij tijdsdruk. Kortom: dat fijnstof het denkvermogen negatief aantast lijkt duidelijk.

Studeren, werken en fijnstof: ook geen goede combinatie

Ook het vakblad American Economic Journal ontdekte een negatief verband tussen fijnstof en leren/studeren (bron). Zo legden Israëlische scholieren aan het einde van het middelbaar onderwijs een eindexamen af. Wie de onderdelen van het examen maakte bij een hoge fijnstofconcentratie, scoorde merkbaar slechter op het examen. Dus heb je je examen slecht gemaakt, steek de schuld dan maar op fijnstof. 😉

Ook tijdens het sporten zorgt fijnstof voor meer fouten. Zo schatten scheidsrechters meer ballen verkeerd in bij een hoge concentratie fijnstof in de lucht. Dat blijkt uit een onderzoek in het Amerikaanse baseball.

Denkfouten door fijnstof voorkomen, dat doe je met een luchtreiniger

De beste manier om denkfouten, concentratieproblemen en studieproblemen door fijnstof te voorkomen is het inzetten van een goede luchtreiniger. De EDC650 is speciaal ontworpen om fijnstof uit de lucht te halen. Zo heeft deze luchtreiniger voor een grote ruimte een filter effectiviteit van 99,99%. Hiermee pak je al het fijnstof in je ruimte direct aan. Bovendien kun je verder studeren, werken en sporten zonder dat je door fijnstof veel fouten maakt.

 

luchtreinger voor fijnstof

Een hoge concentratie fijnstof zorgt voor meer schaak fouten

Behoefte aan advies of meer informatie?

Volgens het Longfonds is de luchtkwaliteit in 1 op de 7 huizen onvoldoende door fijnstof. Door fijnstof te meten krijg je inzicht in de luchtkwaliteit van jouw omgeving. Daarnaast bepaal je de effectiviteit van jouw luchtzuiveraar.

Bekijk ook onze productpagina over de fijnstofmeter of lees in ons uitgebreide advies meer over de fijnstofmeter. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 6464028. Of ga direct naar ons aanbod fijnstofmeters:

    Vrijblijvend contact met AXP?