Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: fijnstof zelf meten

Fijnstof in huis: is het gevaarlijk en hoe kom je er vanaf?

Een hoge concentratie fijnstof in huis is vaak te voorkomen. En het is ook uit de lucht te halen wanneer het er al is. Hoe kan je fijnstof verminderen in huis? En vanaf welke concentratie is het schadelijk? We vertellen je er graag meer over.

In Nederland heeft 1 op de 7 huizen last van een te hoge concentratie fijnstof. Dat blijkt uit onderzoek van het Longfonds. Fijnstof is dan wel niet zichtbaar voor het blote oog, het is wel schadelijk. Je huis beschermen tegen deze stofdeeltjes is dus belangrijk.

Waar komt fijnstof vandaan?

Bijna 80% van de hoeveelheid fijnstof in de lucht is het gevolg van menselijk handelen. Dat zegt het RIVM. De aanwezigheid van fijnstof in huis is vooral te wijten aan verbrandingsprocessen. Denk hierbij aan het stoken van een houtkachel, open haard of palletkachel. Ook de baklucht die ontstaat bij het koken is een belangrijke fijnstof bron. Vooral bij het braden van vlees en het wokken van groenten. Tot slot veroorzaakt het in huis roken van sigaretten en het branden van kaarsen ook voor fijnstof problemen.

Hoeveel fijnstof in huis is schadelijk voor de gezondheid?

Hoe meer fijnstof er in de lucht is, hoe erger de gezondheidsklachten zijn. In Nederland is fijnstof verantwoordelijk voor zo’n 4 procent van de gehele ziektelast in Nederland. Bekende gezondheidsklachten veroorzaakt door fijnstof zijn onder andere vermindering in de longconditie, verergering van longklachten (piepen, hoesten en kortademigheid) en ontstekingen in de longen. Personen die extra risico lopen op deze klachten zijn:

  • Mensen met astma of andere longziektes (lees meer over luchtreinigers tegen astma)
  • Mensen met hart- en vaatziekten
  • Ouderen
  • Kinderen

Fijnstof in huis voorkomen, kan dat?

Bij vele dagelijkse taken ontstaat fijnstof in huis vanzelf. Denk bijvoorbeeld aan het braden van een lekker stuk vlees. Daarom kan je fijnstof in huis nooit helemaal verwijderen. Wat je wel kunt doen is de bron van fijnstof zoveel mogelijk beperken. Door bijvoorbeeld je huis rookvrij te maken. Heb je een open haard, palletkachel of houtkachel? Dan is het verstandig om deze niet zo vaak te gebruiken. Zet tot slot altijd de afzuigkap aan wanneer je kookt of investeer in een goede afzuiger. Zo weet je zeker dat je tijdens het koken de fijnstof uitstoot beperkt.

Hoe krijg je fijnstof uit huis?

Je wilt natuurlijk fijnstof verminderen als je dat aantreft in huis. Een luchtzuiveraar biedt dan uitkomst. Dit toestel heeft als taak om vervuilde lucht uit de aanwezige lucht te onttrekken. Zo heeft een luchtzuiveraar ook het vermogen om fijnstof snel en effectief uit huis te halen. De luchtreiniger EA15 heeft bijvoorbeeld een fijnstof filter effectiviteit van 99,98%. Kortom, een luchtreiniger is een uitstekende investering als je fijnstof uit je huis wilt halen.

 

luchtreinger voor het huis

 

Behoefte aan advies of meer informatie?

Door fijnstof in huis te meten krijg je inzicht in de luchtkwaliteit van jouw omgeving. Daarnaast bepaal je de effectiviteit van jouw luchtzuiveraar. Bekijk onze productpagina over de fijnstofmeter of lees in ons uitgebreide advies meer over de fijnstofmeter. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod fijnstofmeters:

    Vrijblijvend contact met AXP?





    Veelgestelde vragen

    Een goede luchtreiniger is in staat om alle fijnstofdeeltjes snel en effectief uit de lucht te halen. De EA15 luchtreiniger is een aanrader voor deze klus.

    Fijnstof kun je meten in huis met een fijnstofmeter. Met een fijnstofmeter tel je snel en nauwkeurig het aantal fijnstofdeeltjes in je binnenlucht.

    Fijnstof ontstaat binnenshuis voornamelijk door koken en verbrandingsprocessen. Denk hierbij aan een brandende open haard of kaars, of een sigaret die je binnen rookt.