Schone lucht in uw organisatie is onze zorg
oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen
Snel naar: advies en product
Fijnstof printer: hoe gevaarlijk is het?
Printers stoten fijnstof uit. Wist je dat? Ziek worden van een fijnstof printer als je dichtbij zit. Hoe groot is die kans? Op kantoor weet je als geen ander hoe belangrijk printers zijn. Even een handleiding uitprinten, of een factuur.. je kent het wel.
De fijnstof printer zorgt voor ademhalingsproblemen en luchtwegklachten bij mensen. In deze blog beantwoorden we alle vragen met betrekking tot de gezondheid en het gebruik van printers op de werkplaats. Is een printer schadelijk op de werkplek bijvoorbeeld. En in welke mate hebben werknemers last van printers in hun werkomgeving? Lees verder en kom meer te weten over de ‘fijnstof printer’.
Wat voor stoffen stoot een printer uit?
Niet iedereen is er van bewust dat printers naast papier ook verschillende stoffen uitstoten. Dat laatste is echter per printer verschillend. En het hangt af van een aantal factoren zoals het soort papier, het soort inkt, de toners en cartridges. De verschillende deeltjes en gassen die bij het printen vrijkomen zie je hieronder.
Deeltjes:
- Fijnstof
- Ultra fijnstof
- Papierstof
Gassen:
- Ozon
- Tonerpoeder
- Stikstofdioxide
Welke soort printers stoten fijnstof uit?
Er zijn twee typen printers op de markt: de laserprinter (een fijnstof printer) en de inkjetprinter (een printer zonder fijnstof). Laserprinters en kopieerapparaten gebruiken toners. Toners stoten schadelijke stofdeeltjes uit door verbrandingsprocessen. Een inkjetprinter gebruikt daarentegen vloeibare inkt en stoot geen fijnstof uit.
Helaas, bijna alle kantoren gebruiken laserprinters. Deze fijnstof printers worden niet voor niets ingezet op kantoor. Ze gaan namelijk lang mee en zijn voordelig in aanschaf en onderhoud.
Hoe schadelijk zijn printers voor mensen op de werkvloer?
Er zijn werknemers die langdurig blootgesteld worden aan hoge concentraties printer fijnstof. Deze personen behoren tot de zogenaamde risicogroep. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld onderhoud verrichten aan printers. Maar ook medewerkers die dichtbij een fijnstof printer werken zijn kwetsbaar. Vooral als de printer intensief wordt gebruikt.
Een fijnstof printer verhoogt de kans op een allergische reactie waardoor je last krijgt van tranende ogen, huidproblemen en geïrriteerde luchtwegen.
Deze verschijnselen worden door de arbo aangeduid met de term tonerziekte.
Wat zegt de wetgeving over printers in werkruimtes?
Printers en kopieerapparaten die meer dan 5000 kopieën per maand produceren moeten in een aparte ruimte met voldoende ventilatie worden geplaatst. Bij meer dan 50.000 afdrukken per maand is plaatsing in een reproruimte met afzuiging nodig.
Helpt een luchtreiniger tegen printer fijnstof?
Een manier om jezelf en je collega’s te beschermen tegen fijnstof uit de printer is door de apparaten in een aparte goed geventileerde ruimte te zetten. Het nadeel is echter dat veel kantoren geen extra ruimte of plek hebben om de printers te verplaatsen.
>Als het niet mogelijk is om de aanwezige printers te verplaatsen, wat kan je dan wel doen? Het antwoord daarop is het inzetten van een krachtige luchtreiniger. Een reiniger, ook wel een printer filter, verwijdert niet alleen alle aanwezige fijnstofdeeltjes uit de lucht, het verbetert ook de luchtkwaliteit waardoor kantoorwerknemers productiever werken.
Uit studies is ook gebleken dat werknemers zich minder ziek melden hun op werk wanneer de luchtkwaliteit goed is. De beste printer filter voor kantoren tegen fijnstofoverlast is de EDC650 (heeft een fijnstoffilter effectiviteit van meer dan 99%). Dankzij deze energiezuinige luchtreiniger kunt je zorgen voor de gezondheid van jouw werknemers zonder dat dit ten koste gaat van jouw elektriciteitsrekening.
Behoefte aan advies of meer informatie?
Bekijk onze productpagina met luchtreinigers of bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers: