Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: product

Fijnstof van de snelweg, hoe bescherm je jezelf als omwonende?

Fijnstof naast de snelweg of langs een drukke weg zorgt voor veel ongerustheid bij omwonenden. En dat is niet voor niets. Het wonen naast een snelweg of drukke weg brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. In dit artikel gaan we in op welke risico’s naaste bewoners van snelwegen lopen. En wat zij er zelf tegen kunnen doen. Want er is een oplossing om fijnstof te weren in huis.

Hoe kan de luchtkwaliteit naast de snelweg zo slecht zijn?

Het weg verkeer is de belangrijkste veroorzaker van fijnstof rondom snelwegen. De gevaarlijke stofdeeltjes komen vrij in de lucht door uitlaatgassen van auto’s en vrachtverkeer. Omdat er op de snelweg veel verkeer rijdt, komt er ook een aanzienlijke hoeveelheid luchtvervuiling vrij. Daarom is het vanwege de fijnstof af te raden om te gaan wonen naast een snelweg of drukke weg.

Fijnstof snelweg

Vanaf welke afstand woon je dichtbij een snelweg?

Volgens het Astma Fonds moet tussen een school en een snelweg minstens 300 meter zitten. Voor woonplaatsen geldt dezelfde afstand. Mensen die minder dan 300 meter van een snelweg wonen zijn dus onbeschermd tegen fijnstof naast de snelweg.

Het aantal mensen dat in deze categorie valt is groot. Grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn omsingelt met snelwegen. De bewoners van deze steden lopen daardoor gevaar door het fijnstof van auto uitstoot.

Wonen naast een drukke weg of snelweg, wat zijn de fijnstof risico’s?

Mensen die naast een snelweg wonen hebben een verhoogde kans op luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. Dat zeggen deskundigen in een uitzending van het televisieprogramma Zembla.

Het kan volgens onderzoeksbureau RIVM ook zorgen voor astma-aanvallen, benauwdheid en hoestbuien. Patiënten met astma en andere longziekten zijn extra kwetsbaar voor de kleine stofdeeltjes (Lees meer over luchtreinigers tegen astma). Volgens longartsen verkort fijnstof het leven van Nederlanders met meer dan een 1 jaar. Het is dus belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen fijnstof naast de snelweg.

Fijnstof naast de snelweg, hoe beschermen omwonenden zichzelf?

Veel mensen wonen aan een drukke weg of snelweg. Met alle gezondheidsrisico’s ten gevolge. De vraag is dan hoe deze mensen zich beschermen tegen de fijnstof uitstoot van het wegverkeer. Verhuizen is duur en niet erg praktisch.

Wat wel een oplossing biedt is het plaatsen van een luchtreiniger. De EA30 luchtreiniger bijvoorbeeld heeft een gepatenteerde techniek waardoor het 99,98% van de fijnstof in een ruimte wegfiltert. Deze super effectieve zuiveraar is speciaal gemaakt om uw huis vrij te houden van fijnstof. Woon je in een gebied met veel wegverkeer? Dan is het aan te raden een dergelijk apparaat in huis te plaatsen.

 

luchtreinger van de snelweg

 

Behoefte aan advies of meer informatie?

Volgens het TNO is de luchtkwaliteit in 1 op de 7 huizen onvoldoende door fijnstof. Door fijnstof zelf te meten krijg je inzicht in de luchtkwaliteit van jouw omgeving. Daarnaast bepaal je de effectiviteit van jouw luchtzuiveraar. Bekijk onze productpagina over de fijnstofmeter of lees in ons uitgebreide advies meer over de fijnstofmeter. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod fijnstofmeters:

    Vrijblijvend contact met AXP?