Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, stof-, virus- en geurproblemen

Snel naar: advies en product

Geurbeleving zorg | Slechte geur in de zorg bestrijden

Geurmarketing in de zorg lijkt tegenstrijdig. Immers behoort geurbeleving in een ziekenhuis niet tot de hoofdtaken. Toch is het erg nuttig vanwege de slechte geuren die vaak in verpleeghuizen of ziekenhuizen hangen. Dankzij de diepe link tussen wat we ruiken en hoe we ons voelen heeft geurbeleving in de zorg vele toepassingen. Voor de patiënten en het personeel maakt het de zorginstelling een fijnere plek. Wij vertellen je hoe je geurbestrijding in jouw zorginstelling het beste inzet en voor welke doelen je het gebruikt.

 

Waarom in zorg geurbeleving nuttig?

In de zorg zijn altijd veel geuren aanwezig. Hoezeer je het ook schoon blijft maken je ontkomt niet aan zweet, industriële reinigingsmiddelen of incontinentie geuren. Dit is natuurlijk voor niemand fijn. Zeker als je hier elke dag in moet werken is dit onprettig. Voor patiënten kan het de ervaring in jouw instelling onnodig vervelend of stressvol maken. Een betere geurbeleving in de zorg is dus gewenst. Het liefst zou je deze nare geuren wegwerken en vervangen met geuren die mensen fijn vinden. Met geurbestrijding in de zorg is dit mogelijk. De reden dat geuren ons zo zwaar beïnvloeden ligt diep in onze hersenen verbonden.

 

Hoe werkt geur in onze hersenen.

Ons reukvermogen is eigenlijk anders dan al onze andere zintuigen. Gedurende de dag zijn we ons veel meer bewust van wat we zien en horen. Toch hebben geuren een veel grotere impact op onze emoties en onze gemoedsrust. Dit komt door de plek waar onze hersenen geuren verwerken. Omdat reuk als eerste zintuig is geëvolueerd ligt het diep in onze hersenen, vlakbij de plek waar emoties worden gereguleerd. Hierdoor zijn de verbindingen tussen geur en emotie erg sterk. Uit onderzoek is gebleken dat wat we ruiken maar liefst 75% van onze emoties bepaald. Als iets vies ruikt voelen we ons gelijk niet op ons gemak. Als we slechte muziek horen hebben we dat niet! Op deze manier kan geurbeleving in de zorg dus flink invloed hebben.

 

Geurbeleving in de zorg bestrijden

 

Wat doet geurbeleving in de zorg

Bij geurmarketing benadrukt men vaak de commerciële voordelen nadrukkelijk. Zo zou het de omzet verhogen en het aantal impulsaankopen laten stijgen. Je denkt dan wellicht dat het voor een ziekenhuis weinig zin heeft. Er zijn immers weinig mensen die op een impuls een harttransplantatie kopen! Toch heeft geurbeleving flinke voordelen in de zorg. Je werkt namelijk vieze geuren weg en verspreidt fijne geuren door de ruimtes. Je hebt dus dubbel voordeel! Vandaar dat zorg geurbestrijding voor het personeel en de patiënten concrete voordelen biedt.

 

Wat hebben patiënten aan zorg geurmarketing?

Het grootste voordeel van geurbeleving in de zorg voor patiënten is de invloed van geur op emotie. Als er vieze geuren hangen in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis is dat voor patiënten erg vervelend. Ook neutrale geuren zoals schoonmaakmiddelen roepen soms slechte emoties op. Dit komt omdat mensen deze geuren gaan associëren met negatieve herinneringen, zoals een operatie in een ziekenhuis. Daarentegen is het aangetoond dat positieve geuren een verblijf in een ziekenhuis een stuk aangenamer maken.

Patiënten voelen zich minder angstig voor een operatie als er een prettige geur hangt. Zo zorgen de geuren van jasmijn en citrus ervoor dat we ons meer ontspannen en gelukkig voelen. Ook hebben geuren invloed op hoe patiënten pijn ervaren. Met een fijne geur ervaren mensen pijn als minder erg en minder intens, met een vieze geur is dit andersom. Met geurbestrijding in de zorg werk je de vieze geuren weg daarnaast kun je fijne geuren verspreiden door de ruimte.

 

En hoe zit het met het personeel?

Voor personeel is het natuurlijk ook veel fijner om in een omgeving te werken waar het lekker ruikt. Dit is niet in elk verpleeghuis het geval. Vanwege de sterke link met emoties leidt een omgeving met fijne geuren tot meer werkplezier en tot een lagere uitstroom. In een sector waar de werkdruk hoog is, is elk beetje extra ontspanning en werkplezier natuurlijk van harte welkom. Ook heeft geurbeleving in de zorg het effect dat mensen effectiever zijn in hun werk. Zo verminderen bepaalde geuren stress, verhogen ze concentratie of de cognitieve functie. Geurbeleving in de zorg heeft dus vele voordelen.

 

Voordelen geurbeleving zorg

  • Verwijdert slechte geuren. In ziekenhuizen en verpleeghuizen kunnen snel vervelende geuren ontstaan.
  • Patiënten zijn meer op hun gemak. Met geurverspreiding worden patiënten minder angstig en meer ontspannen. Dit maakt hun verblijf minder onprettig
  • Meer werkplezier. Personeel dat niet in vieze geuren hoeft te werken heeft het meer naar zijn zin.
  • Verbeter de focus van uw personeel. Bepaalde geuren kunnen de concentratie en activiteit van uw personeel verbeteren.
  • Verlaag stress. De patiënt en het personeel is minder gestrest in een omgeving met goede geurbeleving.

 

Geurneutralisatie of geurverspreiding?

Geurbeleving in de zorg komt in grofweg twee variaties. Geurneutralisatie en geurverspreiding. Met geurneutralisatie bedoelen we de apparaten die ervoor zorgen dat vieze geuren zoals zweet en incontinentie verdwijnen. Dit gebeurt door de geurmoleculen op moleculair niveau af te breken. Door het gebruik van Metazene® is het een neutraliserend product dat niet het schadelijke formaldehyde bevat. Daardoor kan de geurneutralisator de slechte geuren op moleculair niveau elimineren zonder de gezondheid van de patiënt te schaden.(Meer informatie over Metazene®). Zo ontstaat er dan een neutrale geur. Geurverspreiders gaan nog een stapje verder. Als extra voegen deze apparaten een geur toe aan een ruimte. Met een professionele geurmachine stel je precies in wanneer je welke geur wilt. Ook zorgt hij ervoor dat de geur blijft hangen in de ruimte en niet verdwijnt. Dit gebeurt met etherische geuroliën.

 

Geurbeleving zorg bestrijden

 

 

Welk apparaat voor geurbeleving heb ik nodig?

Als je vieze geuren wilt wegwerken kun je het beste met de Superscent werken. Dit krachtige apparaat is geschikt voor ruimtes tot maar liefst 210 vierkante meter. Door met de superscent vieze geuren daadwerkelijk af te breken, maskeer je de vieze geur niet, maar haal je hem echt weg. Geurbestrijding op zijn best! Hierdoor hou je de omgeving comfortabel voor patiënten en personeel. Als je aan geurbeleving wilt doen is de scent experience een hele geschikte keuze. Hiermee verspreid je de geur die jij wilt, wanneer jij hem wilt. Deze powerhouse onder de geurmachines heeft verschillende varianten waarmee hij voor maximaal 800m2 geschikt is. Met de scent experience creëer jij een fijnere omgeving voor de patiënten en je personeel.

Veel gestelde vragen over geurbeleving in de zorg:

Een geurmachine verspreidt de gewenste geur evenredig door de ruimte. Dankzij de etherische oliën blijft de geur ook langer hangen dan met andere geurmethodes.

Ja dit kan. Met een geurneutralisator worden op moleculair niveau de vieze geurmoleculen afgebroken. Vieze geuren worden niet verbloemd, maar verdwijnen daadwerkelijk.

Jazeker. Het is meermalen aangetoond dat fijne geuren patiënten minder angstig maakt, meer ontspannen en gelukkiger.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Heb je vragen over geurbeleving? Of wil je persoonlijk advies over wat geurbeleving voor jou kan betekenen? Ontdek de mogelijkheden op onze productpagina of bel ons op +31 20 646 4028.