Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: advies en product

Onderzoek: luchtreinigers verwijderen aerosolen effectief uit de lucht

Luchtreinigers zijn effectief in het bestrijden van aerosolen in sportscholen. Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven. Het doel van het onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van aerosolen in de lucht tijdens het sporten. Is dat gelukt? Wat weten we nu eigenlijk over ventileren tegen aerosolen en luchtreiniging? Lees hier meer over het luchtreiniger aerosolen onderzoek en de resultaten.

Wat zijn aerosolen?

Aerosolen zijn minuscule stof- of vloeistof deeltjes die in de lucht zweven. Een wolk is bijvoorbeeld ook een aerosol, omdat een wolk bestaat uit een grote verzameling waterdruppels (bron). Er bestaan sterke vermoedens onder grote groepen deskundigen dat aerosolen bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus (bron).

De onderzoeksopzet

Veertig mensen werkten zich voor het onderzoek in het zweet in een kleine sportschool. Bijna 150 sensoren maten hoeveel aerosolen vrijkwamen en hoe die zich gedurende de dag door de ruimte verspreidden.

Luchtreinigers ventileren het beste tegen aerosolen

Uit het onderzoek bleek dat het reguliere ventilatiesysteem in Eindhoven de lucht niet voldoende ververste. Daardoor liep de concentratie aerosolen hoog op. Toen er in dezelfde ruimte luchtreinigers werden geplaatst, verbeterde de situatie aanzienlijk. “De concentratie aerosolen bleef op een continu laag niveau”, zegt hoogleraar en hoofdonderzoeker Bert Blocken van de TU Eindhoven.

Blocken denkt dat circuleren met luchtreinigers ook in andere ruimten voordelig is. “Maar laten we niet vooruitlopen, eerst willen we dit nog beter onderzoeken.”

Welke manier van ventileren tegen aerosolen is het voordeligst?

Sportscholen kunnen hun manier van ventileren tegen aerosolen verbeteren. Vaak wordt gedacht aan het upgraden van het bestaande ventilatiesysteem. Dit kan echter kostentechnisch nogal tegenvallen. Blocken zegt er tegen de NOS het volgende over: “Een bestaand mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem in een sportschool tien keer sterker maken, kost al gauw 40.000 euro (bron).”

Het inzetten van een luchtreiniger om aerosolen uit de lucht te halen is een stuk goedkoper en dus ook beter in het kader van ventileren tegen aerosolen. Kies een luchtreiniger met een uitstekende filtratie- en luchtcirculatietechniek, zoals de EDC650 UV-C.

 

luchtreiniger ventilatie aerosolen in sportscholen

 

Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk onze productpagina met luchtreinigers of lees in ons uitgebreide advies meer over de luchtreiniger. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

    Vrijblijvend contact met AXP?