Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, stof-, virus- en geurproblemen

Snel naar: advies en product

Luchtreiniger in de keuken, verwijder fijnstof en kooklucht

Veel mensen vinden de keuken één van de belangrijkste kamers in het huis. Een vers gekookte maaltijd is immers een genot! Toch zijn er niet veel mensen die een luchtreiniger in de keuken hebben staan. Dit terwijl de luchtvervuiling in de keuken vaak een stuk hoger is dan in de rest van het huis. In dit onderzoek komen we erachter waar deze vervuiling vandaan komt en waar een luchtreiniger in de keuken aan moet voldoen. We kijken ook of een luchtreiniger de kooklucht verwijdert.

 

  1. Een luchtreiniger in de keuken, belangrijker dan ergens anders?

  2. Wat doet het voor onze gezondheid?

  3. Afzuiger of luchtreiniger in de keuken?

  4. Is een luchtreiniger ook effectief tegen kooklucht?

  5. Tips voor een luchtreiniger

 

Fijnstof, wat is het?

Je hoort tegenwoordig veel over fijnstof. En terecht! Het zorgt voor veel schade aan de gezondheid. Toch neemt niet iedereen de tijd om uit te leggen wat fijnstof nou is. Fijnstof is namelijk niet zichtbaar. En wat we niet zien, bestaat immers niet…NOT! Fijnstof bestaat uit allerlei verschillende deeltjes. De grootte van een deeltje bepaalt of het fijnstof is. Als iets door de lucht zweeft en het is kleiner dan 10 micrometer noemt men het fijnstof. Vanaf deze grootte komt het namelijk in onze luchtwegen en beschadigt het dat. Hoe kleiner de deeltjes zijn hoe gevaarlijker. De allerkleinsten komen zelfs in onze bloedbaan terecht! Omdat fijnstof uit heel veel verschillende bestanddelen bestaat, ontstaat het ook op veel verschillende manieren. Het verkeer en de industrie zijn grote vervuilers, maar ook natuurlijke bronnen zoals saharazand dragen hun steentje bij. Met een luchtreiniger in de keuken verbeter je de luchtkwaliteit, omdat ook koken veel fijnstof oplevert.

 

luchtreiniger keuken

 

Waarom is een luchtreiniger in de keuken extra belangrijk?

Luchtvervuiling komt in het hele huis en in heel Nederland voor. Toch is een luchtreiniger in de keuken van meer belang dan op andere plekken. Dat komt door het koken. Fijnstof bij koken ontstaat op twee verschillende manieren. Door verbranding van brandstoffen of door het koken zelf. Door het verhitten van ingrediënten op een hoge temperatuur raken hele kleine stukjes los. Deze komen vervolgens de lucht in. Dit effect is sterker als je kookt op een hoge temperatuur en als je veel plantaardige oliën gebruikt. Dit gebeurt onafhankelijk van welk type kookplaat je gebruikt. Veel Nederlanders koken ook nog op gas, wat extra vervuiling met zich meebrengt. Bij de verbranding hiervan ontstaan veel stikstofoxides. Dit zijn deeltjes die in de lucht met elkaar reageren en zo fijnstof vormen. Hierdoor is de luchtvervuiling bij het koken maar liefst 2 keer zo hoog als men op gas kookt. Een luchtreiniger in de keuken gaat dit tegen. Het apparaat zuigt de lucht op en duwt het door fijnmazige filters heen. Hier blijft alle vervuiling achter. Vervolgens blaast het de lucht weer de kamer in. Er komt dus geen nieuwe lucht van buiten, het reinigt de lucht die al binnen is. Hierdoor is het in elke situatie toepasbaar. Ook is een luchtreiniger in staat de kooklucht te verwijderen.

 

Gezondheidseffecten

Fijnstof in de keuken komt dus veel voor, maar hoeveel kwaad kan het? Best veel. In Nederland zorgt luchtvervuiling, met fijnstof voorop, voor 6% van de totale ziektelast. Dit is meer dan alcohol, overgewicht of het te weinig eten van groenten en fruit. Dit komt vooral doordat het onze luchtwegen en bloedbaan beschadigt. Als gevolg van fijnstof leven mensen in Nederland gemiddeld 13 maanden korter. De meest schadelijke effecten vinden plaats bij langdurige blootstelling. Mensen die werken in een keuken of die regelmatig koken lopen dus een verhoogd risico. Maar ook een korte blootstelling is wetenschappelijk bewezen al slecht voor je gezondheid. Omdat mensen tegenwoordig meer dan 90% van hun tijd binnen besteden, is het beheersen van de luchtvervuiling daar essentieel. Een luchtreiniger in de keuken helpt hierbij, en verwijdert ook de kooklucht. Een afzuiger is ook een veelgehoorde tip om fijnstof te beperken. Toch is er niet een ‘one-size-fits-all’ oplossing.

 

Is een afzuiger beter dan een luchtreiniger in de keuken?

In Nederland is het inmiddels verplicht om bij nieuwe huizen een afzuiger in de keuken te installeren. Dit is een belangrijk middel om de luchtvervuiling binnen de perken te houden. Een afzuiger zuigt de lucht direct boven de kookplaat af en voert het naar buiten. Dit werkt dus anders dan een luchtreiniger. Helaas is het in de meeste gevallen niet genoeg. Dit heeft te maken met de capaciteit. De organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) heeft onderzocht dat een afzuiger een capaciteit nodig heeft van 300 kubieke meter per uur. Volgens het Bouwbesluit hoeft een afzuiger maar 75 m3 per uur af te voeren. Veel van de onderzochte huizen halen dat geeneens en blijven steken op slechts 40 m3 per uur. Dit is dus maar één tiende van de benodigde capaciteit! De afzuiger aanzetten is dus niet genoeg om de luchtvervuiling binnen de perken te houden. Een luchtreiniger in de keuken biedt soelaas. Amerikaanse onderzoekers hebben veel verschillende methodes onderzocht om het gehalte fijnstof omlaag te krijgen. Onder andere afzuigkappen, luchtreinigers en natuurlijke ventilatie zijn vergeleken. Alleen en in combinaties. Hieruit is gebleken dat een afzuiger samen met een luchtreiniger het meest effectief is in het verwijderen van fijnstof uit de keuken.

 

Wat doet een luchtreiniger tegen kooklucht?

Voor veel mensen is er nog een reden om na te denken over de luchtkwaliteit in de keuken. Het verwijderen van alle kookgeuren. Ook hierbij helpt een keuken luchtreiniger. De methode waarop moet dan wel veranderen. Een normaal filter verwijdert geen geuren, net zoals gassen. Ze vliegen immers gewoon door de gaten in het filter heen. Hiervoor is een andere manier van reinigen nodig: een koolstoffilter. Een koolstoffilter bestaat uit kleine deeltjes actief carbon die een groot oppervlakte hebben. De geuren en gassen binden zich aan het actieve koolstof wanneer ze erlangs vliegen. Op deze manier worden ze uit de lucht verwijderd. Zo helpt een luchtreiniger dus tegen kooklucht.

  • Het voorkomt een fijnstof piek tijdens het koken
  • Er zijn geen nare luchtjes meer nadat je hebt gekookt
  • Het verbetert de gezondheid van iedereen in huis
  • Goede werking bij een laag energieverbruik
  • Het beste resultaat in combinatie met je eigen afzuiger

 

Welke luchtreiniger moet ik dan in mijn keuken hebben?

Voor de normale keukens is de EA30 zeer geschikt. Met zijn hoge capaciteit werkt hij gelijk al het vrijkomende fijnstof weg. Dankzij zijn gepatenteerde AIH filter is hij nog effectiever dan luchtreinigers met een normaal hepa filter en gebruikt hij minder stroom. Voor de grotere, of professionele keukens, is de EA90 dan weer de beste keuze. Ook bestaat de optie om ze uit te rusten met een koolstoffilter om alle geuren weg te werken na het koken. Met deze machines kun je weer lekker koken zonder jezelf zorgen te maken!

Wil jij een luchtreiniger in jouw keuken hebben of wil je nog wat meer informatie hebben? Bezoek dan onze productpagina of bel ons op +31 020 646 4028 voor vrijblijvend advies!

Veel gestelde vragen over luchtreiniger keuken:

Waarschijnlijk wel. Alhoewel een afzuiger belangrijk is om fijnstof weg te werken is het vaak niet genoeg. Een capaciteit van 300 m3 per uur is nodig om de keuken schoon te houden, maar de meeste afzuigsystemen zitten maar rond de 75 m3 per uur. Ga na of dit voor jou afzuigkap ook geldt

Ja. Met een koolstoffilter kan een luchtreiniger geuren aan zich binden. Hierdoor verdwijnen ze uit de circulatie en ruikt het weer fris

Tijdens het koken komt veel fijnstof vrij. Ook als je op elektrisch of inductie kookt. Met een luchreiniger in de keuken verwijder je deze fijnstof en is je lucht weer schoon

Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk ook onze productpagina met alle luchtreinigers of lees in ons uitgebreide advies meer over de luchtreiniger. Heb je verdere vragen of wil je een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers: