Schone lucht in uw organisatie is onze zorg
oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen
Snel naar: fijnstof uitstoot pelletkachel meten?
Fijnstof door pelletkachel, is het gevaarlijk?
Een pelletkachel is een duurzame manier om een ruimte te verwarmen. Maar vergis je niet, want de waarheid is dat ook een pelletkachel veel vervuiling uitstoot. En pelletkachel fijnstof is gevaarlijk voor je gezondheid. Vooral als je in een stad woont of dichtbij een snelweg of luchthaven. De vraag is in welke mate een pelletkachel ongezond is in huis.
Wat doet een pelletkachel?
De winter nadert en in Nederland gaan de kachels weer massaal aan. Dat betekent een periode met veel fijnstof in de lucht. Een pelletkachel warmt een ruimte op doordat hij houtkorrels verbrandt. In dit proces komen fijnstof deeltjes vrij. Het ontstekingspatroon in de kachel zorgt ervoor dat de houtkorrels gaan branden. Hierdoor ontstaat er een vlam. De warmte van de vlam stijgt op en wordt dankzij een ventilator de ruimte ingeblazen.
Hoeveel fijnstof stoot hij uit?
Pelletkachel ervaringen wijzen uit dat ze schoner zijn dan houtkachels. Houtkachels stoten zo’n 3,5 kilogram fijnstof per 1000 uur uit, terwijl dat voor pelletkachels ‘slechts’ 0,68 kilogram is. Een pelletkachel is dus milieuvriendelijker dan een houtkachel, maar ze stoten wel nog steeds meer ultra fijnstof uit dan verwarming op gas of stroom. Pelletkachel ultrafijnstof is een risico voor kwetsbare groepen. Denk aan mensen met bronchitis, astma en longklachten.
Welke gezondheidsklachten geeft een fijnstof pelletkachel?
Bij af en toe gebruik hoef je je geen directe zorgen te maken. Gebruik je een pelletkachel als hoofdverwarming, dan leidt dat op lange termijn tot potentiële gezondheidsklachten. Vooral mensen met een allergie lopen het meeste risico.
Verschillende instanties waarschuwen al jaren voor de gezondheidsrisico’s van fijnstof. Volgens het Longfonds (bron) leidt een verhoogde concentratie ultra fijnstof in huis tot de volgende klachten:
- Vermoeidheid
- Benauwdheid
- Infecties aan de luchtwegen
- Longziekten zoals astma (lees meer over luchtreinigers tegen astma)
Hoe bescherm je jezelf tegen een pelletkachel fijnstof?
Een losse pelletkachel fijnstoffilter raden wij af, doordat de filtereffectiviteit vaak te wensen overlaat. Wat is dan wel een goede manier om pelletkachel fijnstof in huis te verwijderen? Wij raden het inzetten van een pelletkachel fijnstof luchtreiniger aan.
Luchtreinigers zijn zeer doeltreffend in het verwijderen van fijnstof. Ze halen daarnaast ook andere luchtvervuiling uit de lucht zoals pollen, bacteriën en virussen. Met een luchtreiniger leef je in de meest optimale binnenlucht. Voor woonkamers met pelletkachels bevelen wij de EA30 luchtreiniger aan. Deze top pelletkachel luchtreiniger heeft een gepatenteerde filtertechniek die fijnstof met een effectiviteit van 99,99% verwijdert.
De EA30 zal dankzij zijn strakke design goed aansluiten bij uw woonruimte
Wil je de fijnstof uitstoot van jouw pelletkachel meten?
Volgens de Longfonds is de luchtkwaliteit in 1 op de 7 huizen onvoldoende door fijnstof. Door pelletkachel fijnstof te meten krijg je inzicht in de luchtkwaliteit van jouw omgeving. Daarnaast bepaal je de effectiviteit van jouw luchtzuiveraar. Bekijk onze productpagina over de fijnstofmeter of lees in ons uitgebreide advies meer over de fijnstofmeter. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod fijnstofmeters: