Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, stof-, virus- en geurproblemen

Snel naar: advies en product

Risico op hartziekten door fijnstof

De directe relatie tussen hartaanvallen en fijnstof is al jaren geleden vastgesteld door wetenschappers. Waarbij men fijnstof ervan beschuldigt schadelijker te zijn dan cholesterol! Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. Kleine deeltjes die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen en een aantal andere menselijke activiteiten veroorzaken fijnstof. Dus wonen naast een snelweg, luchthaven, fabriek of in een drukke stad stelt je bloot aan meer fijnstofdeeltjes en verhoogt daarmee het risico op een hartaanval.

Maar waarom veroorzaakt fijnstof een groter risico op hartaanvallen? Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van fijnstof? Is een luchtreiniger het beste om hartaanvallen te voorkomen, als het gaat om het inademen van fijnstof? In deze blog bekijken we de relatie tussen fijnstof en hart- en vaatziekten van dichterbij en geven we praktisch advies over hoe je jezelf kunt beschermen tegen de negatieve effecten van fijnstof met een luchtreiniger.

 

fijnstof hartziekten

 

Hoe fijnstof deeltjes het hart beïnvloeden

Ultra fijne stofdeeltjes kunnen op verschillende manieren invloed hebben op de gezondheid van het hart. Hieronder analyseren we enkele mechanismen die naar verluidt betrokken zijn bij de relatie tussen fijnstof en hart- en vaatziekten.

 

1. Ontsteking

Fijnstof kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Dit komt doordat de kleine deeltjes de longen en de bloedbaan binnendringen, waar ze reacties kunnen veroorzaken die leiden tot ontstekingen. Chronische ontstekingen kunnen op hun beurt bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals atherosclerose (verharding van de slagaders), hartaanvallen en beroertes.

 

2. Oxidatieve stress

Fijnstof kan ook oxidatieve stress veroorzaken. Bij dit proces produceert het lichaam te veel vrije radicalen, wat kan leiden tot schade aan cellen en weefsels. Men brengt oxidatieve stress in verband met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

 

3. Andere mechanismen

Fijnstof kan ook interfereren met andere belangrijke mechanismen voor een gezond hart, zoals de regulatie van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Het kan ook van invloed zijn op het bloedstollingsproces, wat het risico op bloedstolsels en hartaanvallen kan verhogen.

Er zijn verschillende studies uitgevoerd naar de relatie tussen micro deeltjes in de lucht en hartziekten. Zo vond een meta-analyse van 17 studies een positief verband tussen blootstelling aan fijnstof deeltjes en het risico op hartaanvallen en beroertes. Een andere studie ontdekte dat mensen die in gebieden met hogere niveaus van ultrafijne deeltjes in de lucht woonden, een hoger risico hadden op hartfalen.

Bovendien komen hartziekten en hoge bloeddruk vaker voor bij mensen die in de buurt van bijvoorbeeld de Tata Steel fabriek wonen, volgens een rapport van de regionale gezondheidsdienst GGD uit juni van dit jaar. Voor het eerst legt men directe verbanden tussen de uitstoot van fijnstofdeeltjes van de fabriek en deze ziekten.

Kortom, blootstelling aan fijnstof kan op verschillende manieren van invloed zijn op de gezondheid van het hart. Het kan ontstekingen en oxidatieve stress veroorzaken en dus interfereren met andere belangrijke mechanismen voor een gezond hart. Verschillende studies wijzen op een verband tussen fijnstof en hartziekten, wat aangeeft dat het belangrijk is om de blootstelling aan fijnstof te verminderen om deze ziekten te voorkomen.

 

Wat is hartfalen en hoe kun je het opsporen?

Hartfalen is wanneer het hart bloed minder efficiënt wegpompt. Hierdoor krijgen organen en spieren niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. De bloedvaten raken vol en er kan vocht lekken, vooral naar de longen, buik, benen en enkels.

Hartfalen komt vaak geleidelijk tot uiting, en in het begin merk je er mogelijk weinig van. Maar na verloop van tijd kunnen er klachten ontstaan, vaak eerst alleen bij inspanning en later ook in rust. De symptomen hangen af van de ernst van het hartfalen en variëren van dag tot dag. Enkele klachten om op te letten zijn kortademigheid, sneller vermoeid zijn dan voorheen of dan leeftijdsgenoten, en vocht vasthouden (bijvoorbeeld opgezwollen enkels die opvallen bij het uittrekken van sokken).

 

Helpt een luchtreiniger?

Een luchtreiniger beschermt jouw hartgezondheid tegen de voortdurende aanwezigheid van fijnstof door de hoeveelheid fijnstof deeltjes in de lucht te verminderen. Dit is vooral nuttig als je in een gebied woont waar de lucht steeds sterk vervuild is door fijnstof of als je gevoelig bent voor hartproblemen. Om te controleren of er gevaarlijke hoeveelheden fijnstof in je huis zijn, kun je het beste een fijnstofmeter gebruiken. Een doeltreffend en gemakkelijk te gebruiken apparaat dat je in enkele seconden de kwaliteit van de lucht in je huis vertelt.

fijnstof hartziekten
Luchtreinigers filteren de lucht en verwijderen schadelijke deeltjes zoals fijnstof. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers op de markt, maar de meeste maken gebruik van filters om de lucht te reinigen. De meest effectieve luchtreinigers maken gebruik van HEPA-filters (High-Efficiency Particulate Air filters), die meer dan 99% van de deeltjes in de lucht kunnen opvangen, inclusief fijnstof.

Het gebruik van een luchtreiniger met HEPA-filters kan de hoeveelheid deeltjes in de lucht die je inademt verminderen. Dit helpt mechanismen die het risico op hartziekten door blootstelling aan deeltjes verhogen te verminderen.

Als je in een sterk vervuild gebied woont, zoals bij een snelweg of dicht bij een fabriek, een vliegveld of in een stad met veel verkeer, dan heb je een professionele luchtreiniger met een hoge capaciteit nodig, zoals de EDC650. Wanneer je een kleinere ruimte in huis hebt, dan  is de EA90 een goed en net zo effectief alternatief.

 

Tips om jezelf te beschermen tegen hartaanvallen veroorzaakt door fijnstof:

Wat zijn de maatregelen die we kunnen nemen om risico’s voor onze gezondheid, veroorzaakt door continu blootstelling aan fijnstof, te verminderen?

  • Houd ramen en deuren gesloten. En ventileer niet meer dan noodzakelijk. Fijnstof kan gemakkelijk je huis binnenkomen via open ramen en deuren, dus houd ze zoveel mogelijk gesloten.
  • Plaats een effectieve luchtreiniger. Let erop dat de luchtreiniger specifiek op het verwijderen van fijnstof is getest.
  • Maak je huis regelmatig schoon. Stof hoopt zich op op oppervlakken in je huis, dus regelmatig schoonmaken kan helpen de blootstelling te verminderen. Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter om stof van tapijten en bekleding te verwijderen, en gebruik een vochtige doek om oppervlakken af te vegen.
  • Beperk activiteiten buitenshuis. Wanneer de luchtkwaliteit extreem slecht is, probeer dan je tijd buiten te beperken. Indien je dan tóch naar buiten moet, draag dan een ademhalingstoestel dat fijne stofdeeltjes kan filteren.
  • Vermijd roken binnenshuis. Roken kan veel luchtvervuiling binnenshuis veroorzaken, waaronder fijne stofdeeltjes. Als jij of iemand bij je thuis rookt, doe dat dan buiten.
  • Houd de luchtvochtigheid laag. Een hoge vochtigheidsgraad kan het aantal huisstofmijten in je huis doen toenemen, wat kan bijdragen tot luchtvervuiling binnenshuis. Gebruik een luchtontvochtiger om de luchtvochtigheid laag te houden. Huisstofmijt produceert dan wel geen fijnstof, maar het draagt niet bij aan een goede luchtkwaliteit.
  • Kies natuurlijke schoonmaakmiddelen. Sommige schoonmaakproducten kunnen schadelijke chemicaliën in de lucht brengen. Kies natuurlijke schoonmaakproducten die geen schadelijke chemicaliën bevatten.

Kortom, het gebruik van een luchtreiniger met HEPA-filters helpt de hoeveelheid fijnstof in de lucht te verminderen en zo de gezondheid van je hart te beschermen. En het is belangrijk om het gebruik van een luchtreiniger te combineren met andere maatregelen om de blootstelling aan deeltjes te verminderen en zo het risico op hartaandoeningen te verkleinen.

 

Wil jij een luchtreiniger in jouw huis hebben of wil je nog wat meer informatie? Bezoek dan onze productpagina of bel ons op +31 020 646 4028 voor vrijblijvend advies!

Veel gestelde vragen over fijnstof hartziekten:

Ja, een luchtreiniger is een goede investering als je in een gebied met veel luchtvervuiling woont of als je aan allergieën of astma lijdt. Het kan ook nuttig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor hart- en vaatziekten.

Naast het gebruik van een luchtreiniger helpen andere maatregelen, zoals het regelmatig schoonmaken van het huis, het sluiten van ramen en deuren tijdens perioden met veel luchtvervuiling en het beperken van de tijd buiten tijdens deze perioden, de blootstelling aan fijnstof te verminderen.

Ja, het gebruik van een luchtreiniger met een HEPA-filter kan helpen om de blootstelling aan fijnstof te verminderen, wat op zijn beurt kan helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk ook onze productpagina met alle luchtreinigers of lees in ons uitgebreide advies meer over de luchtreiniger. Heb je verdere vragen of wil je een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers: