Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: productaanbod

Advies Rookruimte

In dit artikel geven wij ons advies als expert op het gebied van luchtreiniging van extreem vervuilde inpandige ruimtes. Rookruimtes zijn vaak zeer vervuild. Het staat blauw van de rook, de wanden en plafonds zijn vergeeld en de penetrante geur van de ruimte vervuilt de gang en omliggende ruimtes. Dit kan zoveel béter..

Een paar tips

Hieronder volgen een aantal stappen om van uw rookruimte een succes te maken:

  1. Zorg ervoor dat de rookruimte tenminste tweevoudig wordt geventileerd en is voorzien van onderdruk: hierdoor wordt het de vervuilde lucht in de rookruimte lastig gemaakt naar de gang te stromen;
  2. Gebruik alleen harde materialen om de rookruimte in te richten: dus geen gordijnen, geen vloerbedekking en geen zachte stoffen fauteuils;
  3. Geef duidelijk aan de buitenkant aan dat het om een rookruimte gaat;
  4. Maak gebruik van luchtreinigers op basis van verdringingsventilatie om de overlast van de tabaksrook tot een minimum te beperken.

 

Rookruimte advies

 

De beste rookruimtes van Nederland bevinden zich in Hotel de l’Europe te Amsterdam en het Hilton Hotel te Den Haag. Je kan hier met tien man sigaren roken en thuiskomen zonder dat iemand ruikt waar je bent geweest.

Luchtreiniging

Een rookruimte moet een goede luchtbehandeling hebben zodat deze geen overlast veroorzaakt. Alleen afzuiging geeft niet het gewenste effect. Het blijft dan stinken en bovendien worden je wanden en plafonds nog steeds geel. Men staat er bovendien vaak niet bij stil dat alle verwarmde lucht naar buiten wordt geblazen. Dit is zacht gezegd niet zo duurzaam. Het is slecht voor het milieu en daarnaast kost het veel geld. We mochten vroeger niet voor niets het raam niet open doen als de kachel aan stond.

Luchtreinigers doen in feite altijd hetzelfde: de lucht in een inpandige ruimte wordt gerecirculeerd en gereinigd door filters. De manier van recirculatie en filtratie verschilt per systeem. Voor rookruimtes geldt dat traditionele luchtreinigers die de lucht recirculeren door middel van mengventilatie (plafondsystemen) in de regel niet toereikend zijn. De vervuiling in een rookruimte is zo sterk en geconcentreerd dat apparaten die je vroeger in de horeca aan het plafond zag hangen niet krachtig genoeg zijn. Het is aan te raden om een systeem te gebruiken dat werkt door middel van luchtverdringing.

Luchtverdringing

Het principe van luchtverdringing is kinderlijk eenvoudig. Warme lucht en dus ook sigarettenrook  stijgt op. Verdringing is erop gebaseerd dat een grote hoeveelheid lucht met een zeer trage luchtsnelheid vanaf de vloer richting plafond wordt geblazen. In een ideale situatie wordt zowel de vloer als het plafond van een rookruimte geperforeerd, worden er onder de vloer inblaasventilatoren en boven het plafond afzuigventilatoren geplaatst. Het idee is dat de roker nooit meer in de rook staat. Alle rook (die toch al omhoog wil) krijgt zachtgezegd een duw in de rug en wordt richting plafond verdrongen.

Dit idee is in de praktijk zowel bouwkundig als prijstechnisch onhaalbaar. Bovendien wordt er veel lucht naar buiten getransporteerd en dit is slecht voor het milieu en de portemonnee van de gebouweigenaar. Daarom is het veel beter de lucht door middel van verdringing te recirculeren. Het gepatenteerde systeem dat hiervoor op de markt is gebracht is de EAS 1300 luchtreiniger.

EAS 1300 luchtreiniger

De EAS 1300 luchtreiniger is in samenwerking met TNO en in opdracht van een grote tabaksfabrikant ontwikkeld. Het apparaat ziet eruit als een stalen boekenkast en wordt in de rookruimte tegen een muur aan geplaatst. Niet zelden in de buurt van de deur zodat het apparaat als een soort bewaker alle vervuilde lucht die richting de gang probeert te stromen een halt toe kan roepen.

Aan de onderkant is het apparaat vanaf de vloer tot twintig centimeter hoogte geperforeerd met allemaal kleine gaatjes. Deze uitblaasroosters zitten zowel aan de voorzijde als aan de zijkanten van het apparaat. Door deze roosters blaast het systeem zijn maximale debiet van 1300 m3 per uur de ruimte in. De rookruimte wordt van onder naar boven gevuld met gereinigde lucht. Deze luchtlaag duwt alle verontreinigde lucht naar boven. De rook wordt richting plafond geblazen. Het apparaat zuigt vervolgens als een soort omgekeerde schoorsteen alle vieze lucht boven in de ruimte de kast in.

In het apparaat wordt de vervuilde lucht gereinigd door een prefilter om het grove stof tegen te houden. Vervolgens doen een HEPA en ene actief koolfilter het echte werk. Het HEPA filter is de schoonmaker van het verhaal. Deze filtertechniek wordt ook toegepast in cleanrooms en operatiekamers van ziekenhuizen. Het is erop gericht om ruimtes stofvrij en steriel te maken. In uw rookruimte zorgt het ervoor dat alle fijnstof teer-, nicotine- en roetdeeltjes worden gereinigd. In de praktijk heeft het HEPA filter als effect dat het niet meer blauw staat in de rookruimte en dat wanden en plafonds niet meer vergelen. Het actief koolfilter zorgt ervoor dat de stank wordt aangepakt. De EAS 1300 luchtreiniger is uitgerust met een gigantisch actief koolfilter met maar liefst 24 kilogram aan actief kool. Het koolfilter werkt vergelijkbaar met een spons. Zoals een spons water absorbeert, adsorbeert een koolfilter gassen. Alle gasdeeltjes en geuren uit de rook worden in het koolfilter vastgehouden. Het koolfilter zorgt ervoor dat er geen stank meer is in en rondom een rookruimte. In het geval van de EAS 1300 luchtreiniger zorgt het er zelfs voor dat uw kleding niet naar rook ruikt!

Ervaring

De hierboven genoemde technieken worden toegepast in tal van sectoren. In de horeca hebben wij grote hotels (Okura, Hilton, Hotel de l’Europe), poppodia (Patronaat, De Vorstin, Doornroosje), discotheken (Trouw, Jantjes Verjaardag) en vele cafés en restaurants mogen helpen aan frisse rookruimtes.


In de zorg helpen wij ziekenhuizen (Ziekenhuisgroep Twente, Psychiatrisch Ziekenhuis Kortrijk), verpleeghuizen (De Nieuwe Maas, Amsta) en psychiatrische instellingen (GGZ InGeest, Reinier van Arkelgroep) mogen helpen om hun rookbeleid zonder klachten vorm te geven.

En ook in kantoren hebben wij onze sporen verdiend binnen de overheid (Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam) en binnen het bedrijfsleven (SNS bank, Stibbe Advocaten, EY).

Wij garanderen frisse rookruimtes zonder overlast.

    Vrijblijvend contact met AXP?