Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: advies en product

Stof op je werkplek? Doe er wat aan

Werk je ook in een stoffige werkomgeving? Je herkent het wel: rode branderige ogen, concentratieproblemen, jeuk, benauwdheid en geïrriteerde luchtwegen. Niet bepaald bevorderlijk voor je productiviteit.Tijd om aan de bel te trekken, want stof op de werkplek is niet alleen onhygiënisch. En slecht voor je imago. Het is ook ongezond. Veel kantoor stof klachten lijken onschuldig, maar kunnen bij langdurige blootstelling ernstige schade aanrichten en op den duur dus ondermijnend zijn.

Wat voor verschillende soorten stoffen op het werk zijn er? We leggen ook uit hoe je veel stof op de werkplek verwijdert. Helpt een luchtreiniger tegen stof op kantoor bijvoorbeeld?

Wat is werkplek stof precies?

Stof op het werk kun je het beste beschrijven als een verzameling kleine, vaste deeltjes. Bekende plekken waar je stof op je werk vaak ziet is op de printer, het toetsenbord, het bureau en het beeldscherm. Een stoffige werkplek is voor veel mensen een groot irritatiepunt. Het is als werkgever dus belangrijk om je kantoor of werkplek stofvrij te houden om zo je werknemers tevreden te houden.

Het verschil tussen kantoor stof en bouw stof

In de bouw hebben werknemers te maken met materialen waarin kwartsstof zit. Dat komt vrij bij het boren, zagen en frezen. Ook bij het bewerken van hout en metalen komen gevaarlijke stoffen vrij. Werkgevers moeten er dus voor zorgen dat hun werknemers niet in contact komen met deze stofdeeltjes. Bouw werknemers in een stoffige omgeving kunnen namelijk op lange termijn stoflongen krijgen.

Ook kantoren en werkplekken hebben te maken met stof. Mensen zelf zijn in de praktijk vaak veroorzaker van een stoffig kantoor. Zo kunnen na verloop van tijd stofdeeltjes van kleding en huidschilfers een hoop stof op de werkplek bezorgen.

Stoffig kantoor en externe factoren

Stof op werk komt soms ook door externe factoren. Denk daarbij aan vervuilende stoffen uit het tapijt, gipsplaten of verf. Een slecht functionerend ventilatiesysteem is ook vaak een boosdoener. Slecht gefilterde luchtverversing haalt ook schadelijke stofdeeltjes van buiten naar binnen.

Een van die schadelijke stofdeeltjes is fijnstof en ultrafijnstof. Het gevaarlijke aan kleine stofdeeltjes is dat je het effect pas na jarenlange blootstelling merkt. Fijnstof wordt ook niet voor niets een ‘onzichtbare sluipmoordenaar’ genoemd.

Gezondheidsklachten stoffige werkomgeving

Op korte termijn zorgt een stoffige werkomgeving voor klachten zoals niezen, hoesten, loopneuzen en jeuk. Andere klachten komen bij langdurige blootstelling aan stof. Deze zijn doorgaans veel ernstiger. Een voorbeeld is mensen die kanker krijgen na jarenlang met asbest te hebben gewerkt (bron). Om dergelijke gezondheidsrisico’s te vermijden is bescherming noodzakelijk. Maar hoe bescherm je jezelf tegen stof op de werkplek?

Stof op de werkplek uit de lucht en verwijderen

Een luchtreiniger tegen stof is de beste manier om stof uit de lucht te halen en te verwijderen op je werkplek. Goede luchtreinigers maken gebruiken van een HEPA-filter. Dit filter is speciaal ontworpen om de kleinste stofdeeltjes te filteren en te verwijderen. Zodoende verwijderen luchtreinigers met een HEPA-filter alle stofdeeltjes en bescherm je jezelf en je werknemers tegen eerder genoemde gezondheidsklachten.

 

luchtreinger voor stoffig kantoor

 

Wat is de beste stof luchtreiniger op de markt?

De beste luchtreiniger om je kantoor of werkplek stofvrij te maken en te houden. Dat is zonder twijfel de EDC650. Deze stof luchtreiniger is speciaal gemaakt om grote ruimtes te voorzien van de meest gezonde binnenlucht. Door zijn unieke filter- en circulatie techniek (tevens als beste getest) haalt de EDC650 moeiteloos alle stofdeeltjes uit de lucht. Meer informatie over de EDC650 lees je op de productpagina.

De voordelen van een stofvrij kantoor of werkplaats

Stofvrij werken kent alleen maar voordelen. Gezondheidswinst is daarvan de belangrijkste. Een schone werkomgeving zonder stof minimaliseert namelijk de kans op stof gerelateerde klachten en ziekten. Een stofvrije werkplek zorgt ook voor meer efficiëntie. Zo gaan machines langer mee, komen ze minder tot stilstand en hoef je je kantoor minder schoon te maken.

 

luchtreinger voor stof op werk

 

Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk onze productpagina met luchtreinigers of lees in ons uitgebreide advies meer over de luchtreiniger. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

    Vrijblijvend contact met AXP?