Hoe kan ik mezelf beschermen tegen fijnstof?

Hoewel het moeilijk is om volledig aan zwevende deeltjes te ontsnappen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om je blootstelling te verminderen. Houd de luchtkwaliteitsindex in de gaten en vermijd indien mogelijk buitenactiviteiten op dagen met hoge deeltjesniveaus. Luchtreinigers binnenshuis verminderen de blootstelling aan deeltjes en zorgen voor gezonde lucht.

Hoe schadelijk is fijnstof voor je gezondheid?

Fijnstof kan schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral wanneer mensen er langdurig aan worden blootgesteld. De kleine deeltjes kunnen diep in de longen doordringen en zelfs in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals luchtwegaandoeningen, verergering van astma, hart- en vaatziekten, en zelfs vroegtijdige sterfte.

Wat is fijnstof en wat zijn de bronnen ervan?

Fijnstof verwijst naar kleine deeltjes in de lucht die ontstaan door verschillende bronnen, zoals verbrandingsprocessen, industriƫle activiteiten, verkeer en natuurlijke processen. Het zijn zeer kleine deeltjes, met een diameter van minder dan 10 micrometer (PM10) of zelfs minder dan 2,5 micrometer (PM2,5).