Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: advies en product

Een luchtreiniger, hoe gezond is het?

Of een luchtreiniger gezond is, is een veelgestelde vraag. Aan de ene kant hoor je verhalen over de schadelijke effecten van luchtvervuiling. Luchtreinigers helpen hiertegen, zo zegt men. Aan de andere kant hoor je slechte dingen over de gevolgen van ionisatie, ozon en vervuilde filters. Sommigen gaan zelfs zover om te beweren dat een luchtreiniger ongezond is. Wat moet je nog geloven? Hier leggen wij uit hoe gezond een luchtreiniger is. Maar ook wat de risico’s zijn en waar je op moet letten.

Waar is een luchtreiniger goed voor?

Het grootste voordeel in gezondheid dat een luchtreiniger met zich meebrengt is natuurlijk het verwijderen van luchtvervuiling. Luchtvervuiling, vooral door fijnstof, is in Nederland een groot probleem. Fijnstof is een verzamelnaam voor allerlei verschillende deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer. Roet, Saharazand of zelfs microplastics zijn hier voorbeelden van. Hoe kleiner deze deeltjes zijn hoe verder ze in ons lichaam komen als we ze inademen en hoe groter de gezondheidsschade is. De longen filteren de allerkleinste deeltjes namelijk niet en hierdoor kunnen ze direct zelfs in je bloedbaan terechtkomen.

Het RIVM schat dat mensen in Nederland gemiddeld 13 maanden korter leven dankzij fijnstof. Een luchtreiniger heeft dus zeker nut! Toch hoor je soms dat een luchtreiniger ongezond zou zijn. Dit zou dan vooral te maken hebben met ozon en vervuilde filters.

Luchtreiniger met ionisatie, gezond of niet?

Bij veel luchtreinigers heb je de optie om een ionisator toe te voegen. Een ionisator creëert negatief geladen ionen door middel van elektriciteit. Deze ionen binden zich gemakkelijk aan andere deeltjes in de lucht. Zo vernietig je gemakkelijk virussen en ander organisch materiaal en houdt jouw luchtreiniger je gezond. Ook werkt een luchtreiniger met ionisatie beter tegen fijnstof. Door ionisatie klonteren deeltjes namelijk samen in de lucht. Hierdoor ontstaan grotere deeltjes die door de zwaartekracht naar de grond zakken en hierdoor uit de luchtcirculatie verdwijnen. Helaas komen deze deeltjes na verloop van tijd weer opnieuw in de lucht. Een ander nadeel van deze methode is dat de ionen ook met zuurstof reageren en hierdoor ozon creëren.

luchtreiniger gezond met ionisatie

Is ozon uitstoot van een luchtreiniger ongezond?

Ozon is een gas met drie zuurstofatomen dat gemakkelijk met andere deeltjes reageert. Hierdoor kan het gevaarlijk zijn. Het ontstaat wanneer een zuurstofmolecuul een extra zuurstofatoom aan zich bindt. Dankzij ionen ontstaan door verschillende reacties uiteindelijk losse zuurstofatomen, en dus ook ozon. Als wij ozon inademen reageert het met onze lichaamscellen en irriteert ze. Vandaar dat ozon bekendstaat als giftig gas. Langdurige blootstelling aan teveel ozon brengt een verscheidenheid aan gezondheidsklachten met zich mee. Hierom hoor je wel eens dat een luchtreiniger ongezond kan zijn. Een koolstoffilter haalt ozon uit de lucht. Het ozon bindt zich dan aan het koolstof en laat normaal zuurstof achter. Wel is het dan van belang om dit filter regelmatig te vervangen.

Wat zijn de gevolgen van Ozon?

Ozon heeft veel negatieve gevolgen voor de gezondheid, zoals:

  • Irritatie van de luchtwegen
  • Meer last van astma
  • Kleinere longcapaciteit
  • Pijn aan de borst en meer hoesten
  • Grotere kans op ontstekingen in de luchtwegen

Uit onderzoek blijkt dat negatieve ionen inderdaad de lucht zuiveren. Helaas zijn de negatieve effecten van Ozon ook significant. Ook blijkt dat langdurige blootstelling aan ozon meer risico’s geeft dan korte blootstelling aan een hoge concentratie. Of een luchtreiniger gezond is hangt dus af van hoeveel ionen hij in de luchtcirculatie brengt.

Kan ionisatie vóór het filter de luchtreiniger gezond maken?

Je moet dus goed rekening houden met de ozonproductie van een ionisator. Een belangrijk verschil is of de ionisator vóór of na het filter zit. Als de ionisator na het filter zit komen de ionen in de lucht terecht en reageren ze met zuurstof uiteindelijk tot ozon. Zit de ionisator echter vóór het filter dan reageren de ionen alleen met de deeltjes die naar het filter worden geblazen. Dankzij de elektrische lading van het filter absorbeert hij hier alle ionen. Het ionisatieprocess blijft dus beperkt binnenin de luchtreiniger. Hierdoor komen er uiteindelijk geen negatieve ionen in de lucht die jij inademt en vormt er zich geen ozon. Een gezonde luchtreiniger heeft dus ionisatie vóór het filter en niet daarna.

Welke luchtreiniger is gezond?

Een mooi voorbeeld van een luchtreiniger met ionisatie vóór het filter is de EA30. Dit apparaat haalt dankzij zijn combinatie van een fijnmazig hepa filter én effectieve ionisatie maarliefst 99,98% van de vervuiling uit de lucht. Dankzij de ionisatie hebben fijnstofdeeltjes een elektrische lading als ze bij het filter aankomen. Hierdoor vangt het filter ze beter op en heb je minder drukverlies. Het geluid en energieverbruik blijft beperkt. Voor de meeste woon- en slaapkamers is dit dus een uitstekende keuze.

luchtreiniger gezond

Filter vol, gezondheidsgevaar?

Er zijn mensen die beweren dat je luchtreiniger ongezonde deeltjes de lucht in stuurt als het filter vol zit. En deze mensen hebben gelijk! Echter, dit zijn dezelfde deeltjes die ook in de lucht zouden zitten als je überhaupt geen luchtreiniger had gehad. Als je je filter zelden vervangt raakt hij vervuilt door alle deeltjes die hij oppakt. Hierdoor verliest hij gedeeltelijk zijn werking en gaat de situatie langzaam terug naar de situatie zonder luchtreiniger. Een vies filter kan je lucht dus nooit slechter maken dan dat hij oorspronkelijk was. Ook is dit probleem gemakkelijk te voorkomen door de filters regelmatig te vervangen.

Luchtreiniger gezond, wanneer wel en wanneer niet?

Een luchtreiniger levert veel gezondheidswinst op. Door fijnstof te verwijderen maken luchtreinigers jou een stuk gezonder. Wel moet je oppassen voor teveel ozon. Ozon tast jouw longen aan veroorzaakt een hoop gezondheidsproblemen. Let dus op dat je een luchtreiniger met ionisatie vóór het filter koopt. Vieze filters veroorzaken nooit gezondheidsschade, maar door de filters regelmatig te vervangen behoud je hun werking.

Veel gestelde vragen over luchtreiniger gezond:

Ja. Een luchtzuiveraar verwijdert de verontreinigingen in de lucht en de virussen. Het kan ook helpen bij het beheersen van de symptomen van allergieën, MCS en astma. Het is een essentieel instrument om van een goede luchtkwaliteit te genieten.

Zolang de ionisator voor het filter zit, reageren de ionen alleen met de deeltjes die naar het filter worden geblazen. Aangezien de filter elektrisch geladen is, absorbeert hij alle ionen. Het ionisatieproces blijft dus beperkt binnenin de luchtreiniger. Dit betekent dat er geen ozon wordt uitgestoten in de lucht en dat de luchtreiniger een gezond instrument blijft.

Ja. Het is zeer belangrijk ervoor te zorgen dat de luchtreiniger die u koopt geen ozon afgeeft. Dit gas kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals pijn op de borst, hoesten en irritatie van de keel.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk ook onze productpagina met luchtreinigers. Of lees in ons uitgebreide advies meer over de luchtreiniger. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga ook direct naar ons aanbod luchtreinigers: