Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, stof- en geurproblemen

Rookruimte: dit zijn de regels

Als u binnen uw gebouw een rookruimte heeft ingericht, moet u rekening houden met de eisen die van overheidswege zijn bepaald. Bent u bekend met alle regels?

Een rookruimte is een aparte afgesloten ruimte die aangeduid moet zijn als rookruimte. Buiten deze ruimte mag er geen overlast van de tabaksrook zijn. De ruimte moet permanent gebruikt worden als rookruimte met rookafzuiging. U mag de ruimte dus niet wisselend gebruiken als werk- en rookruimte. Alle overige ruimten (toiletten, gang, et cetera) moeten voor gasten en/of medewerkers bereikbaar zijn zonder dat zij eerst door de rookruimte moeten lopen.

Rookruimtes in horecagelegenheden

Als u een rookruimte in een horecagelegenheid heeft mag u bijvoorbeeld een dartbord, biljart en kansspelautomaat plaatsen. Dit aanbod in de rookruimte mag niet groter zijn dan in de overige bedrijfsruimte. Is dit wel het geval, dan worden gasten aangemoedigd naar de rookruimte te gaan omdat het daar aantrekkelijker is en dat is niet de bedoeling van de regelgeving.

Wanneer u een rookruimte inricht en u heeft een horecagelegenheid, verandert misschien ook de oppervlakte van de horecalokaliteiten op uw Drank- en Horecavergunning. Dit moet u doorgeven aan de gemeente. Houd ook rekening met bouwkundige voorschriften en voorschriften inzake brandveiligheid.

Boetes bij het niet voldoen van de eisen rookruimte

Het niet instellen, aanduiden en handhaven van het rookverbod en het niet voldoen aan de eisen van de rookruimte, geldt als een overtreding waar een bestuurlijke boete van 600 euro op staat. Bij herhaling gaan de boetes flink omhoog; de maximale boete bedraagt 4500 euro. Lees een uitgebreid advies en informatie over rookruimtes.

Vrijblijvend contact met AXP?