Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: advies en product

Virus te lijf gaan met UV licht en ventilatie

In de griep-crisis is er steeds meer aandacht voor twee hot topics: UV licht en ventilatie. Ultraviolet licht maakt het coronavirus onschadelijk en goed ventileren helpt ons om virus verspreiding te minimaliseren (bron: lees verder). De topkwaliteit luchtreinigers combineren UV-licht met een goede luchtcirculatie. Deze combinatie is zeer effectief in het bestrijden van het griepvirus. Lees er hier meer over en kom erachter wat termen als ultraviolet reinigen en ventilatie tegen virussen precies inhouden.

UV licht en zijn verschillende smaken

De zon geeft drie verschillende soorten straling af: infrarood, licht en ultraviolet (UV). Deze laatste soort straling is interessant in dit kader, omdat UV-C licht het virus onschadelijk maakt.

UV-C is één van de drie verschillende soorten UV-straling. Naast UV-C heb je ook nog UV-A en UV-B straling. Wil je UV licht tegen virussen gebruiken? Dan kies je voor UV-C. Dit houden de drie verschillende categorieën in:

  • Straling van UV-A: zorgt voor een snelle maar korte bruine tint. Deze stralen kunnen echter ook schade aan je huid veroorzaken;
  • UV-B straling: dit type straling zorgt voor een langer blijvende bruine tint. Het kan echter ook zonnebrand en huidkanker veroorzaken;
  • Straling van UV-C: voor ons de meest gevaarlijke soort straling (zeer schadelijk voor je huid en ogen). Gelukkig wordt UV-C straling in de lucht volledig geblokkeerd door de ozonlaag.

Virus desinfectie door UV-C licht

UV-C is dus zeer schadelijk voor ons als mensen, maar óók voor micro-organismen zoals virussen en bacteriën. Ze maken namelijk micro-organismen compleet onschadelijk. UV-C techniek is bovendien bijzonder schoon. Er komen namelijk geen chemicaliën aan te pas. UV-C licht tegen virus maakt het virus zelf ook onschadelijk. Daar zijn onderzoekers van de Universiteit van Boston in samenwerking met Signify (voormalig Philips) achter gekomen. Beschijn je besmet materiaal met UV-C licht, dan zorgt dit ervoor dat het object na 25 seconden volledig virusvrij is (bron).

UV-C als filter gebruiken in luchtreinigers

Sommige luchtreinigers gebruiken een ingebouwde virus UV-C lamp. Deze functioneert om virussen, bacteriën en schimmels onschadelijk te maken. Dat gebeurt voordat deze micro-organismen het filter betreden. In het filter worden de onschadelijke virusdeeltjes uit de lucht verwijdert.

Goede luchtcirculatie is minstens net zo belangrijk

Maar niet alleen een UV-C filter tegen virus is belangrijk om virussen uit de lucht te halen en te verwijderen, ook goede ventilatie is essentieel. Zeker als je jezelf zo goed mogelijk wil beschermen tegen het griepvirus. Niet iedere manier van ventilatie is echter effectief. Een normaal ventilatiesysteem voldoet vaak niet. Dit komt omdat de meeste ventilatiesystemen op vaste punten afzuigen en daardoor de lucht niet circuleren. Daarbij komt ook dat ventilatiesystemen luchtvervuiling van buiten naar binnen halen. Waaronder uitlaatgassen, bacteriën en virussen.

 

UV licht en ventilatie

 

Hoe ventileer ik dan wel goed?

We raden het je aan om een luchtreiniger in te zetten met luchtverdringing om zodoende virussen (corona bijvoorbeeld) te verwijderen. Deze unieke luchtcirculatie en filtratie techniek werkt als volgt: aan de onderkant van de luchtreiniger wordt schone lucht gelijkmatig de ruimte ingeblazen. De schone lucht dwingt vervolgens de vervuilde lucht omhoog uit de ademhalingszone. Bovenin zuigt de luchtreiniger de vervuilde lucht opnieuw het apparaat in. De luchtvervuiling wordt hier door een fijnmazig filter uit de lucht gehaald en effectief verwijderd.

Wat zijn de voordelen van luchtverdringing?

Luchtverdringing is de beste manier van ventileren tegen virussen en biedt veel voordelen ten opzichte van andere ventilatiesystemen. De volgende voordelen zijn van toepassing op luchtreinigers met luchtverdringing:

  • de meest gezonde luchtkwaliteit door uitstekende luchtcirculatie en filtratie;
  • ze halen geen luchtvervuiling van buitenaf naar binnen toe;
  • zeer effectief tegen alle soorten luchtvervuiling. Ook tegen virussen;
  • ze zijn 30% tot 40% rendabeler dan luchtreinigers met mengventilatie (alle andere luchtreinigers).

Zoek je zelf een goede luchtreiniger met luchtverdringing en UV-C filter? Dan is de EDC650UV-C een uitstekende keuze.

 

UV licht en ventilatie luchtreiniger tegen corona

 

Behoefte aan advies of meer informatie over UV-licht en ventilatie?

Bekijk onze productpagina met luchtreinigers of lees in ons uitgebreide advies meer over de luchtreiniger. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

    Vrijblijvend contact met AXP?