Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, stof-, virus- en geurproblemen

Snel naar: advies en product

Energiezuinige luchtreiniger, energieverbruik besparen

Energieverbruik is het gesprek van de dag. Een energiezuinige luchtreiniger is dan een ideale oplossing. Met de huidige energieprijzen wil je natuurlijk voorkomen dat je moet kiezen tussen schone lucht en een betaalbare rekening. Het stroomverbruik van een luchtreiniger is het eerste waarnaar moet worden gekeken. Door te kiezen voor een luchtreiniger die energiezuinig is lukt dit. Toch zijn er veel mensen die zich afvragen waardoor sommige luchtreinigers zuiniger zijn dan andere. Daar gaan we in deze blog op in. Ook de verschillende technieken die het energieverbruik van een luchtreiniger beïnvloeden komen aan bod.

  1. Hoeveel capaciteit heeft een energieverbruik luchtreiniger nodig?

  2. Is een AIH filter in een luchtreiniger energiezuinig?

  3. Hoeveel bespaar ik met een energiezuinige luchtreiniger?

  4. Besparen ionisatoren energie?

  5. Waar moet je op letten?

  6. Welke energiezuinige luchtreiniger valt op?

 

Hoe werkt een energiezuinige luchtreiniger?

De meeste luchtzuiveraars werken dankzij fijnmazige filters en ventilatoren. De ventilator duwt de lucht door het filter. Hier blijft dan allerlei vervuiling achter en komt er een schonere lucht weer naar buiten. Doordat het apparaat de lucht weg blaast ontstaat er onderdruk en daardoor stroomt er weer nieuwe lucht naar binnen. Dit proces kost energie. Vooral doordat het toestel de lucht met enige kracht door het filter duwt stijgen de energiekosten. Bovendien ontstaat er een afweging tussen effectiviteit en zuinigheid. Hoe fijnmaziger de filters zijn hoe meer vervuiling ze immers uit de lucht halen. Een energiezuinige luchtreiniger zou dan uiteraard nog steeds effectief moeten zijn. Tegelijkertijd kost het dan ook meer kracht om de lucht er doorheen te duwen. Dit verhoogt het energieverbruik van de luchtreiniger.

 

 

Impact capaciteit op stroomverbruik luchtreiniger.

De eerste factor die invloed heeft op de energiezuinige luchtreiniger is natuurlijk de capaciteit. Hoe groter de capaciteit is hoe meer energie het apparaat nodig heeft. Dit heeft dan vooral te maken met de grotere ventilator die nodig is. Als je een energiezuinige luchtreiniger wilt is het dus belangrijk om geen apparaat met een capaciteit voor 300m2 in een kleine slaapkamer te zetten. Toch is zo weinig mogelijk capaciteit hebben ook niet altijd de beste optie. Luchtzuiveraars zijn namelijk efficiënter met overcapaciteit. Immers, een apparaat met een grotere capaciteit dan nodig is, hoeft namelijk niet op de hoogste stand te draaien. Hierdoor zijn ze voor een gegeven ruimte zuiniger dan een kleiner apparaat dat heel hard zijn best moet doen. Ook is het geluid hierbij belangrijk

 

Maakt een AIH filter een luchtreiniger energiezuinig?

Een andere methode om een energiezuinige luchtreiniger te maken is door het gebruik van een AIH filter. AIH staat voor “Active Ion HEPA”. Dit betekent dat het filter gebruik maakt van ionisatie, maar wel ervóór. Door het filter een elektrische lading te geven houdt het vervuiling een stuk makkelijker vast. Hierdoor is het mogelijk om met minder fijnmazige filters toch effectiever te zijn in het reinigen van de lucht. Natuurlijk heeft dit voordelen voor het stroomverbruik van de luchtreiniger. Met grotere gaten vliegt de lucht er een stuk makkelijker doorheen. Dit bespaart veel energie. Maar dankzij de elektrische lading verwijdert het toch evenveel, of zelfs meer, luchtvervuiling.

 

Hoeveel levert een energiezuinige luchtreiniger mij op?

Al deze energiebesparende methodes schelen best veel. Voor luchtreinigers in het middensegment die niet veel aandacht aan hun energieverbruik besteden is een verbruik van 80W heel normaal. De grotere kwistige apparaten verbruiken wel tot 300W. Dit in tegenstelling tot de kleinere, energiezuinige luchtreinigers die op hun laagste stand soms wel minder dan 10W (!) verbruiken. Omdat luchtzuiveraars het effectiefst zijn als ze constant aan staan loopt dit flink in de papieren. Met de huidige stroomprijzen bespaart een 10W apparaat al 600 euro per jaar in vergelijking met een 80W apparaat. Energiebesparing bij een luchtreiniger levert je dus flink wat op.

 

Zijn ionisatoren zuinig?

Er zijn tegenwoordig ook producenten die luchtreinigers aanbieden die alleen werken met ionisatie. Deze apparaten creëren een elektrisch veld waardoor ionen ontstaan. Dit zijn geladen deeltjes die in de lucht virussen en bacteriën afbreken. Ook laten ze fijnstof deeltjes als het ware aan elkaar laten plakken. Hierdoor stijgt het gewicht van de deeltjes en vallen ze uiteindelijk neer naar de grond. Door deze methode is een draaiende ventilator niet meer nodig, zo is de gedachte. Dit zou dan het stroomverbruik van de luchtreiniger verminderen. Een energiezuinige luchtreiniger heeft dan misschien helemaal geen filters meer nodig.

Toch zitten hier flinke nadelen aan verbonden. Als eerste is de effectiviteit minder. Omdat het apparaat geen luchtstroom creëert is de reikwijdte minder en duurt het een stuk langer voordat de ruimte “gereinigd” is. Ook is dit geen effectieve oplossing tegen de meeste luchtvervuiling. Hoewel fijnstof door ionisatie na verloop van tijd inderdaad naar de grond zakt is dit geen lange termijn oplossing. Uiteindelijk breken de fijnstofdeeltjes weer los en beginnen ze opnieuw de lucht in te zweven. Uit Amerikaans onderzoek is dan ook gebleken dat ionisatoren op zichzelf geen impact hebben op de luchtkwaliteit. Hierdoor houd je een hogere concentratie fijnstof in de ruimte. Het grootste nadeel is toch de productie van ozon. Dankzij ionisatie komt er ozon vrij. Dit is een schadelijk gas dat slecht is voor de menselijke longen. Gebruik ionisatie daarom in combinatie met een luchtreiniger en vraag naar wat de fabrikant doet om ozon te voorkomen. Door ionisatie vóór het filter toe te passen voorkom je ozon. Een energiezuinige luchtreiniger die wel werkt met filters is dus de perfecte keuze.

 

Waar moet je op letten?

  • Kies voor genoeg capaciteit én overcapaciteit
  • Een luchtreiniger met AIH filter is zuiniger
  • Ionisatoren hebben voor én nadelen
  • Té veel capaciteit is zonde.
  • Een zuinige luchtreiniger uitkiezen scheelt je honderden euro’s per jaar.

 

energiezuinige luchtreiniger

 

Wat is dan een energiezuinige luchtreiniger?

Misschien wel de meest energiezuinige luchtreiniger is de EA30. Met een verbruik dat begint bij 4W en zelfs in het uiterste geval de 20W niet overschrijdt is hij ongelooflijk energiezuinig. Dit apparaat is geschikt voor ruimtes tot 60m2. Voor de meeste slaapkamers en woonkamers heeft hij daardoor genoeg overcapaciteit om energiezuinig zijn werk te doen. Hij werkt met de unieke AIH technologie, wat hem effectiever én zuiniger maakt. Hierdoor is hij ook erg stil. Verder komt hij met ionisatietechniek vóór het filter. Hierdoor heb je alle voordelen van ionisatie, het afbreken van virussen en bacteriën bijvoorbeeld, zonder het risico op ozon. Het filter vangt namelijk alle ionen die vrijkomen af. Zo komen de ionen niet in contact met de lucht en hebben ze geen kans om ozon te vormen. Je houdt je lucht dus schoon en je stroomverbruik laag.

Ben je al overtuigd of wil je nog meer informatie? Bezoek dan onze productpagina of bel ons op +31 020 646 4028 voor vrijblijvend advies!

Veel gestelde vragen over energiezuinige luchtreiniger:

In een luchtreiniger zit een ventilator. Deze moet echter de lucht door een fijnmazig filter duwen. Dit kost meer energie dan een losse ventilator.



Ja. Een AIH filter is een flinke verbetering op het alom vertegenwoordigde HEPA filter. Dit type is effectiever én vooral energiezuiniger. Zoek dus voor een luchtreiniger met een AIH filter.



Ja. Zelfs tussen luchtreinigers in het middensegment kan het energieverbruik al meer dan 500,- per jaar schelen.



Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk ook onze productpagina met alle luchtreinigers of lees in ons uitgebreide advies meer over de luchtreiniger. Heb je verdere vragen of wil je een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers: