Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: fijnstof zelf meten

Fijnstof van autobanden en remmen: een groter probleem dan we denken

Autobanden en remmen stoten ruim de helft van al het fijnstof in Europa uit. Een enorm aantal, en bovendien zeer slecht voor het milieu. Fijnstof door banden komt terecht in de rivier en de zee. De vraag is of bandenslijtage fijnstof ook voor gezondheidsproblemen zorgt. En kunnen we er zelf iets tegen doen? Is het bijvoorbeeld mogelijk om banden fijnstof uit de lucht te halen met een luchtreiniger?

Wat is bandenslijtage fijnstof?

Fijnstof door autobanden kun je het beste beschrijven als kleine deeltjes die bestaan uit zware metalen, water, koolstof, en een grote verscheidenheid aan organische stoffen. Ze ontstaan doordat je autobanden tijdens het rijden wrijven tegen het wegdek.

Autobanden stoten veel fijnstof uit. Zo toont recent onderzoek van Emission Analytics aan dat bandenslijtage tot 1000 (!) keer meer fijnstof veroorzaakt dan moderne verbrandingsmotoren.

Gezondheidsproblemen veroorzaakt door fijnstof van autobanden

Bandenslijtage fijnstof zorgt niet alleen voor milieuschade. Het heeft ook een nadelig effect op je gezondheid. De fijnstof van autobanden komt namelijk in je luchtstroom terecht. En dat is weer slecht voor je gezondheid. Langdurige blootstelling aan fijnstof leidt tot longklachten, hartklachten en is ook al in verband gebracht met ziektes zoals Parkinson en Alzheimer.

Naast fijnstof brengt bandenslijtage ook microplastic in de lucht. Microplastic door bandenslijtage is schadelijk voor je luchtwegen.

 

Fijnstofmeter extremeairproducts

Fijnstof in je auto meten kan met een fijnstofmeter

Gaat fijnstof het voorbeeld volgen van de asbest crisis?

In de jaren 80 was er een hoop te doen rondom asbest. Mensen werden bewust hoe ongezond het was en deden hun beklag bij de overheid. Uiteindelijk werd asbest in 1993 verboden om te bewerken, te verwerken en in opslag te houden.

Het is een kwestie van tijd voordat een landelijke fijnstofcrisis losbarst. De eerste voortekenen zijn er al: in december 2019 richtte vakbond FNV een fijnstof klachten meldpunt in voor Schiphol werknemers. In een week tijd werden er al meer dan vierhonderd (!) meldingen gemaakt. Ook het kabinet is bezig met het uitzoeken van een nieuwe fijnstofnorm. Gaat het verleden zich herhalen?

Hoe bescherm je jezelf tegen autobanden fijnstof in de lucht?

Er zijn een aantal effectieve manieren om jezelf te wapenen tegen banden fijnstof. Woon je tegen de rand van een snelweg of in een grote stad? Dan raden wij het je om aan een banden fijnstof luchtreiniger in huis in te zetten. Deze reinigers verwijderen autobanden fijnstof uit de lucht met behulp van een HEPA-filter. De luchtreinigers tegen bandenslijtage van Extreme Air Products hebben een filtereffectiviteit van 99,99%. De EDC650 luchtreiniger is de beste koop in deze categorie.

Ook in de auto en op straat kun je jezelf beschermen tegen banden fijnstof. In de auto bijvoorbeeld door een HEPA-filter in de ventilatie toe te voegen. En buiten op straat met een HEPA-filter mondkapje.

Ook je elektrische auto is niet de oplossing tegen fijnstof door banden

De positieve effecten van je elektrische auto op de luchtkwaliteit wordt overschat. Dat schrijft de Volkskrant. Dat heeft alles te maken met dat elektrische auto’s (EV’s) gemiddeld een kwart zwaarder zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor. Om die reden slijten banden van EV’s sneller. Dat leidt weer tot meer bandenslijtage fijnstof uitstoot. EV’s scoren wel beter op het gebied van fijnstof van remmen. Die is lager dan benzinewagens, aangezien EV’s voornamelijk afremmen op de motor.

Wat zegt de overheid over autobanden slijtage?

De Nederlandse overheid heeft nog geen actieplan om de autobanden fijnstof tegen te gaan. Dat in tegenstelling tot de Britse regering. Die lieten in juli vorig jaar al weten maatregelen te gaan nemen tegen de autobanden fijnstof uitstoot. De Britten willen deze maatregelen realiseren door nieuwe bandennormen en -eisen te maken.

De Britse regering roept ook de industrie op om een emissiemeting te ontwikkelen voor autobanden slijtage. Dat zou in de toekomst moeten leiden tot een nieuwe internationale standaard voor slijtage van banden en remmen.

 

luchtreinger voor fijnstof door banden

 

Wat kun je zelf doen tegen de uitstoot van fijnstof door banden?

Beperk de fijnstof uitstoot van je auto door zuinig te rijden. Praktische tips die Milieucentraal (bron) geeft zijn onder andere:

  • Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling
  • Rij zoveel mogelijk met een constante snelheid
  • Rij liever 100 dan 130

Behoefte aan advies of meer informatie?

Door fijnstof te meten krijg je inzicht in de luchtkwaliteit van je omgeving. Daarnaast bepaal je de effectiviteit van je luchtzuiveraar. Bekijk onze productpagina over de fijnstofmeter of lees in ons uitgebreide advies meer over de fijnstofmeter. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 6464028. Of ga direct naar ons aanbod fijnstofmeters:

    Vrijblijvend contact met AXP?