Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: advies en product

Fijnstof verwijderen met vier effectieve tips | Snel van de stofdeeltjes af

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Het veroorzaakt een hoop problemen. Denk hierbij aan potentieel ziekteverzuim, maar ook gezondheidsklachten. Veel mensen denken dat de luchtkwaliteit buiten slechter is dan binnen. Dat is een misvatting. Het EPA heeft een onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de kwaliteit van de binnenlucht twee tot wel vijf keer slechter is dan de kwaliteit van de buitenlucht. Dit komt vooral door chemicaliën in de lucht.

In dit artikel van AXP lees je waarom fijnstof verwijderen in huis noodzaak is, hoe je dit doet en hoe je dit kunt meten.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s bij fijnstof in huis?

Fijnstof dringt bij mensen diep door in de longen. Met name in grote steden lopen mensen extra gevaar. Jaarlijks sterven maximaal zo’n 3000 Nederlanders aan gevolgen van (ultra) fijnstof. Het is dus zeer belangrijk om jezelf te beschermen tegen de risico’s. Fijnstof veroorzaakt verschillende serieuze klachten, zoals:

  • hart- en vaatziekten
  • hoge bloeddruk
  • ademhalingsproblemen
  • verschillende allergieën
  • verhoogd risico op longkanker

Gelukkig kun je jezelf beschermen door fijnstof te verwijderen in je omgeving. De vier effectieve tips van AXP, die echt werken, lees je hieronder.

Tip 1: Fijnstof verwijderen door een luchtreiniger in te zetten

Misschien wel de beste en snelste manier voor het verwijderen van ultrafijnstof. Een luchtzuiveraar zorgt ervoor dat de meest schadelijke stoffen en deeltjes worden verwijderd. AXP biedt in de vorm van de EA15 een fraaie luchtzuiveraar aan die ook nog eens aan de wand gemonteerd kan worden. Het voordeel van deze luchtreiniger is dat deze stil is evenals energievriendelijk. Dus zoek je een snelle oplossing voor het verwijderen van fijnstof, dan is het inzetten van een luchtzuiveraar een goede optie. Ervaring wijst dit ook uit.

EA15 Luchtreiniger
De luchtreiniger EA15 is een goede keuze om fijnstof uit de lucht te halen

Tip 2: Laat de afzuigkap altijd aan tijdens het koken

Uit inspectie van onderzoeksinstituut TNO blijkt dat fijnstofdeeltjes vooral bij het braden van vlees en het wokken van groenten in hoge mate optreden. Onderzoek van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeert zelfs dat wanneer men een hamburger bakt, de hoeveelheid stofdeeltjes oploopt tot 67 keer de toegestane norm. Een goede manier om ultrafijnstof tijdens het koken aan te pakken is door de afzuigkap altijd aan te zetten. Aanbevolen is ook om de afzuigkap na het koken nog twintig minuten aan te laten staan. Wanneer je geen afzuigkap heb, kun je ook het raam in de keuken openzetten. Dit zal echter relatief minder schadelijke stofdeeltjes zoals fijnstof verwijderen dan het gebruiken van een afzuigkap. Het wordt dus, wanneer je nog geen afzuigkap heb, aangeraden om er een te kopen.

Het braden of wokken van vlees is een grote uitstoter van stofdeeltjes (Bron: Unsplash)

Tip 3: Verwijder fijnstof door het vervangen van je houtkachel

Ook houtstook is een prominente bron van ultrafijnstof. Een vuurkorf stoot enorm veel schadelijke stofdeeltjes uit. Volgens de website stookwijzer.nu stoot een dergelijke korf net zoveel fijnstof uit als een vrachtwagenrit van 3000 kilometer. Om dit enorme vervuilingsrisico te vermijden, kun je overwegen een pelletkachel aan te schaffen. Dit kan een flinke besparing in uitstoot opleveren. Volgens Energieonderzoek Centrum Nederland (ECM) ligt de PM10 uitstoot per kilo brandstof tussen de 6 en 40 gram. Dat terwijl pelletkachels per kilo 1 of 2 gram PM10 uitstoten.

Tip 4: Stop met roken binnenshuis

Fijnstof verwijderen is ook mogelijk door binnen te stoppen met roken. Dat het roken van sigaretten niet bevorderend is voor de luchtkwaliteit, mag geen verassing heten. Sigarettenrook bevat allerlei gevaarlijke chemische stoffen, waaronder ook fijnstof. Deze chemische stoffen veroorzaken verschillende gezondheidsproblemen. Longkanker is daar een voorbeeld van. Wanneer jij of je huisgenoot rookt, overweeg dan om dit buiten te doen. Zo houd je de binnenlucht schoon en haal je zelf ook nog eens een frisse neus.

Bonus tip: meet of de genomen maatregelen resultaat opleveren

Het bekende spreekwoord is: meten is weten. Dit geldt ook als je bovenstaande maatregelen neemt om fijnstof te verwijderen. Met een fijnstofmeter weet je precies hoeveel fijnstofdeeltjes in de lucht zitten en of de luchtkwaliteit in je woning gezond is.

Wilt je gratis advies of een vrijblijvende offerte?

Met onze op maat gemaakte oplossingen kunnen we alle schadelijke stoffen zoals fijnstof effectief verwijderen. Bekijk onze productpagina met luchtreinigers of lees in ons uitgebreide advies meer over de luchtreiniger. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar het luchtreiniger aanbod:

    Vrijblijvend contact met AXP?