Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, stof-, virus- en geurproblemen

Snel naar: advies en product

Geurneutralisatie, onaangename geuren neutraliseren.

Vieze geuren zijn ongelooflijk vervelend. Vandaar dat geurneutralisatie steeds meer aan populariteit wint. Een vervelende geur zorgt er namelijk gelijk voor dat we ons slechter voelen. Er zijn verschillende methodes om geuroverlast te verhelpen. Deze werken allemaal net anders. Hier leggen wij op een heldere manier uit hoe de verschillende varianten van een geurneutralisator werken. Ook komt er aan bod wat geur neutraliseren met een apparaat anders maakt.

 

  1. Het lastige aan geurneutralisatie

  2. Op welke manieren is geurneutralisatie mogelijk?

  3. Hoe werkt een geurneutralisator?

  4. Naast geurneutralisatie een geur verspreiden

  5. Welke geurneutralisator is dan de beste?

 

Het menselijk reukvermogen

Om te begrijpen hoe geurneutralisatie werkt is het belangrijk om te begrijpen hoe wij mensen ruiken. In onze neus zitten meer dan 400 types geurreceptoren. Hierdoor zijn wij in staat om vele verschillende geuren van elkaar te onderscheiden. Een geur is dan ook niks meer dan een chemisch molecuul dat licht genoeg is om in de lucht te zweven en waarmee de menselijke geurreceptoren zich binden. Sommige geuren bestaan slechts uit 1 molecuul, andere uit een combinatie van verschillende moleculen. Deze receptoren sturen vervolgens een signaal naar onze hersenen. Die herkennen dan eventueel de geur.

 

geurneutralisatie

 

Waarom is geurneutralisatie zo moeilijk?

Hoe mensen de geur ervaren is echter voor een groot gedeelte niet afhankelijk van de moleculen, maar ook van onze herinneringen en ervaringen. Over het algemeen reageren mensen sterker op organische geuren. Deze geuren hadden namelijk vaak te maken met zaken die ons overleven beïnvloeden, zoals schimmel of vers fruit. De specifieke geur is echter vooral gerelateerd aan vroegere ervaringen. Dit verklaart ook waarom verschillende mensen dezelfde geur anders interpreteren. Bepaalde geuren kunnen sommigen associëren met lekkere pepermunt snoepjes en anderen met een industrieel reinigingsmiddel. Dit maakt geurneutralisatie lastig. Je wilt immers dat het voor iedereen aangenaam ruikt. Ook de emoties verschillen per persoon. Sommige mensen vinden schoonmaakmiddel bijvoorbeeld erg lekker ruiken omdat het ze doet denken aan de voorjaarsschoonmaak. Andere associëren het met het verzorgingstehuis en hebben er daardoor een afkeer van. Een geurneutralisator moet dus van vele markten thuis zijn.

De relatie tussen geur en herinneringen is dus een stuk sterker dan bij zicht en gehoor bijvoorbeeld. Als verschillende mensen naar hetzelfde gebouw kijken zien ze immers allemaal hetzelfde! Dit valt te verklaren door de plek waar onze hersenen geuren verwerken. Dit gebeurt vlakbij het “emotiecentrum” diep in de hersenen. Reuk is namelijk het eerste zintuig dat is geëvolueerd. De verbindingen tussen wat we ruiken en onze emoties en herinneringen zijn sterk. Geurneutralisatie helpt dus bij het wegnemen van vervelende emoties. Op deze manier kan een machine geuroverlast verhelpen.

 

Verschillende methodes geurneutralisatie

Geurneutralisatie komt in grofweg twee manieren. Met methodes om de geur te maskeren en om de geur te verwijderen. De beste geurneutralisator doet dit zelfs allebei. De meest effectieve manier is natuurlijk door simpelweg de bron van de geur weg te nemen. Toch zijn er genoeg situaties te bedenken waar dit niet werkt. Een verzorgingstehuis dat te maken heeft met incontinentie geuren is hier een goed voorbeeld van. Ook in een sportschool die te maken heeft met lichaamsgeuren is het niet zo makkelijk om de bron daarvan weg te nemen. Geurneutralisatie biedt dan uitkomst. Een optie is dan om de geur te maskeren. Hierbij verspreid je dan een andere geur met als doel om de vieze geur te neutraliseren. Dit betekent niet slechts dat een fijne geur zich mengt met de slechte en zo de algehele ambiance verbetert. De onaangename geur wordt ook daadwerkelijk geneutraliseerd. Dit komt door twee effecten. Allereerst interpreteren de hersenen dus combinaties van geurstoffen. Door een fijne geur toe te voegen verander je de oorspronkelijke combinatie en interpretatie van de geur. Daarnaast zijn er geuren die de signalen van je neus naar je hersenen blokkeren. Op deze manier is de vieze geur dus daadwerkelijk geblokkeerd en reageren je hersenen hier minder op.

 

Wat neutraliseert geur? Is Metazene® de beste oplossing?

Aan geuren maskeren zitten toch nog wel nadelen. Zo verwijder je de geur niet, maar zorg je alleen dat wij hem minder ruiken. Bij een continue bron van een onaangename geur is dit op den duur niet meer genoeg. Vandaar dat steeds meer mensen ervoor kiezen om geuroverlast te verhelpen met een machine. Een goede geurneutralisator maskeert de geur niet, maar verwijdert deze ook daadwerkelijk. Dit gebeurt door middel van chemische reacties. Het apparaat verspreidt moleculen die in de lucht met de onaangename geur reageren. Hierdoor verandert het geurmolecuul in een stofje dat niet ruikt. Op deze manier haal je daadwerkelijk de vieze geur weg en hoef je niet bang te zijn dat deze terugkomt. Geurneutralisatie op moleculair niveau noemt men dit.

 

Geurneutralisatie en verspreiding?

In veel gevallen wil je een vieze geur verwijderen en deze dan vervangen met een aangenaam aroma. Dit klinkt tegenstrijdig, Als je geuren afbreekt is het toch niet mogelijk om ook geuren te verspreiden? Je zou denken dat het apparaat zijn eigen geuren dan ook afbreekt. Gelukkig is dit met goede geurneutralisatie wel degelijk mogelijk. Dit heeft te maken met de moleculen die men gebruikt om de geuroverlast te verhelpen. De aangename aroma’s die een geurneutralisator verspreidt zijn namelijk zo gemaakt dat ze niet reageren met de neutralisatie moleculen. Op deze manier verwijdert het apparaat dus alle vieze geuren uit de lucht terwijl het tegelijkertijd een fijne geur verspreidt. Het beste van twee werelden dus!

 

Welke geurneutralisator moet ik dan hebben?

Op dit moment is de Superscent één van de beste geurneutralisators op de markt. Hij heeft een flinke capaciteit van meer dan 550 vierkante meter. Hij werkt door vieze geuren op moleculair niveau af te breken. Ook verspreidt hij geuren met naar keuze door middel van verdamping. Hierbij gebruikt hij een ventilator om de geur in de ruimte te brengen. Zo verspreidt het zich beter en doe je langer met de geurvloeistof. De Superscent heeft ook de optie om geuroverlast door roken effectief te verhelpen. Hij is dus van alle markten thuis! De bediening via de app is makkelijk en veelzijdig. Zo creëer je de perfecte geurneutralisatie voor jouw situatie.

Ben jij klaar met vieze geuren en wil je geurneutralisatie inzetten? Of wil graag meer weten over geurneutralisatie? Bezoek dan onze productpagina of bel ons op +31 020 646 4028 voor persoonlijk advies!

Veel gestelde vragen over geurneutralisatie:

Nee. Hoe wij geuren interpreteren is voor een groot deel afhankelijk van onze herinneringen. Daarom vinden sommige mensen een geur naar frisse appels ruiken en andere naar schoonmaakmiddel.Ja. Dankzij moderne technologie is het mogelijk om vieze geuren te verwijderen en tegelijkertijd een nieuwe geur in de ruimte te brengen. Deze wordt dan niet afgebroken.Nee. Met het maskeren van geuren worden er meer geuren toegevoegd waardoor je oorspronkelijke minder ruikt. Met geurneutralisatie wordt de vieze geur daadwerkelijk op een moleculair niveau afgebroken.Behoefte aan advies of meer informatie?

Heb je verdere vragen of wil je een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod geurverspreiders: