Schone lucht in uw organisatie is onze zorg
oplossingen voor al uw rook-, geur- en stofproblemen.

Snel naar: advies en product

Fijnstof op scholen uit de lucht halen, hoe doe je dat?

Fijnstof op school: het is een probleem waar veel onderwijsinstellingen in Nederland mee te maken hebben. Deze onzichtbare stofdeeltjes veroorzaken veel schade bij jonge kinderen. Fijnstof in scholen in Nederland nabij de snelweg of een drukke weg zijn dus gewaarschuwd.

De gevolgen van een te hoge concentratie fijnstof in een schoolgebouw, peuterspeelzaal, basisschool, klaslokaal, middelbare school, hogeschool, universiteit of kantine zijn vaak niet te overzien. Komt erachter in deze blog en lees wat je eraan kan doen. Helpt een luchtreiniger op school bijvoorbeeld?

Hoe ontstaat fijnstof op scholen?

School fijnstof is een vorm van luchtvervuiling die onzichtbaar is voor het blote oog. Het bestaat uit deeltjes kleiner dan 10 micrometer van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. Scholen staan vaak negatief in het nieuws om hun slechte luchtkwaliteit en ongezonde binnenmilieu.

Een hoge concentratie fijnstof op school heeft vaak verschillende oorzaken. Het grootste deel komt van buiten naar binnen, vooral veroorzaakt door uitlaatgassen, banden en remmen van auto’s en vliegtuigen en de uitstoot van de industrie. Om die reden zijn scholen dichtbij een snelweg, drukke weg, luchthaven en industrieterrein zeer kwetsbaar voor luchtvervuiling. Fijnstofdeeltjes worden echter ook in een school zelf veroorzaakt. Zo stoten machines als printers en shredders de onzichtbare stofdeeltjes ook uit. En ook microplastics van kleding zorgen voor een ongezonde binnenlucht.

Fijnstof en de gezondheidsrisico’s bij jonge kinderen

Voor jonge kinderen zijn de onzichtbare stofdeeltjes nóg schadelijker dan bij volwassenen. Dat komt omdat kinderen sneller adem halen dan meerderjarigen, met als gevolg dat ze meer lucht en dus ook meer fijnstof inhaleren. Veel ongezonde stofdeeltjes hangen bovendien dicht boven de grond. En laten kinderen nu net zo klein zijn..

Volgens het Longfonds kan een langdurige blootstelling aan fijnstof ziektes zoals astma, bronchitis en COPD veroorzaken bij kinderen. Het gaat bij de gezondheidsproblemen overigens niet alleen om luchtwegproblemen. Onderzoek wijst ook uit dat als zwangere vrouwen in aanraking komen met met fijnstof, dat terug te zien is in de ontwikkeling van de hersenen van hun baby’s. Hun kinderen krijgen bijvoorbeeld te maken met een verhoogd risico op ADHD en leerproblemen.

Dat zijn schokkende onderzoeksconclusies en onderstreept het belang om onze kinderen te beschermen tegen luchtvervuiling. Kan een luchtreiniger dan de luchtkwaliteit op school verbeteren?

fijnstof op school

Ook scholen in Nederland kampen met fijnstofcrisis

Ook in Nederland is fijnstof op school een steeds bekender wordend probleem. Zo toont een recent onderzoek van de Groene Amsterdammer aan dat veel scholen in Amsterdam langdurig worden blootgesteld aan luchtvervuiling. Deze ‘fijnstof scholen’ in Amsterdam hebben echter beloofd maatregelen te nemen.

Fijnstof op school meten, kan dat?

De beste methode om de concentratie fijnstof op school te meten is met een professionele fijnstofmeter. Dit apparaatje meet de concentratie door middel van laser scattering technologie. Op de display lees je vervolgens eenvoudig af hoeveel stofdeeltjes zich in de lucht bevinden én of dit wenselijk is. Door zijn mobiliteit is een fijnstofmeter overal mee naar toe te nemen.

Fijnstof uit je klaslokaal of school verwijderen, dat doe je met een luchtreiniger

Je onderneemt actie wanneer de fijnstofconcentratie te hoog is. Dat kun je het beste doen met een luchtreiniger voor ruimtes zoals een schoolgebouw, peuterspeelzaal, middelbare school, hogeschool, universiteit, klaslokaal, kantine of andere ruimte in het onderwijs.

De EDC650 is de ideale keuze om dit soort gebouwen te beschermen. Deze luchtreiniger is speciaal ontworpen om school fijnstof uit de lucht te halen en te verwijderen. Met de beste geteste techniek haalt de EDC650 fijnstof uit de lucht met een effectiviteit van 99,99%. Een effectievere methode om fijnstof te verwijderen bestaat niet. Lees meer over de EDC650 op de productpagina.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk ook onze productpagina met alle luchtreinigers of lees in ons uitgebreide advies meer over de luchtreiniger. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

    Vrijblijvend contact met AXP?