Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: advies en product

Virussen en fijnstof op scholen uit de lucht halen. Met een luchtreiniger

Fijnstof  en virussen in de lucht op school: het is een probleem waar veel onderwijsinstellingen in Nederland mee te maken hebben. Deze onzichtbare aerosolen en stofdeeltjes veroorzaken veel schade bij jonge kinderen. Fijnstof in scholen in Nederland nabij de snelweg of een drukke weg. We zijn dus gewaarschuwd.

De gevolgen van een te hoge concentratie virussen en fijnstof in een schoolgebouw, peuterspeelzaal, basisschool, klaslokaal, middelbare school, hogeschool, universiteit of kantine zijn vaak niet te overzien. Kom erachter in deze blog en lees wat je eraan kan doen. Helpt een luchtreiniger in het klaslokaal bijvoorbeeld?

Hoe ontstaan virussen en fijnstof op scholen?

School fijnstof en aerosolen zijn vormen van luchtvervuiling die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Het bestaat uit deeltjes kleiner dan 10 micrometer van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. Scholen staan vaak negatief in het nieuws om hun slechte luchtkwaliteit en ongezonde binnenmilieu.

Een hoge concentratie fijnstof op school heeft vaak verschillende oorzaken. Het grootste deel komt van buiten naar binnen. En wordt vooral veroorzaakt door uitlaatgassen, banden en remmen van auto’s en vliegtuigen en de uitstoot van de industrie. Om die reden zijn scholen dichtbij een snelweg, drukke weg, luchthaven en industrieterrein zeer kwetsbaar voor luchtvervuiling. Fijnstofdeeltjes worden echter ook in een school zelf veroorzaakt. Zo stoten machines als printers en shredders de onzichtbare stofdeeltjes ook uit. En ook microplastics van kleding zorgen voor een ongezonde binnenlucht.

Aerosolen en virussen

Hoge concentraties aerosolen in het klaslokaal op school hebben vooral door het Covid-19 virus bekendheid gekregen. Waar veel leerlingen bij elkaar komen en de ventilatie tekort schiet vormen zich tijdens de les aerosolen. Het zijn microscopisch kleine druppeltjes die door de ademhaling in de lucht gebracht worden. Zonder luchtcirculatie kunnen deze voor het oog onzichtbare luchtdruppeltjes lang in de ademhalingszone blijven ‘hangen’. Aerosolen zijn een ideaal transportmiddel voor virussen. Waar ventilatie vaak star en één-puntig is kan een goed geplaatste luchtreiniger perfecte luchtcirculatie op gang brengen en virussen onschadelijk maken. En uit de lucht halen, net als fijnstof.

Fijnstof en de gezondheidsrisico’s bij jonge kinderen

Voor jonge kinderen zijn de onzichtbare stofdeeltjes nóg schadelijker dan bij volwassenen. Dat komt omdat kinderen sneller adem halen dan meerderjarigen, met als gevolg dat ze meer lucht en dus ook meer fijnstof inhaleren. Veel ongezonde stofdeeltjes hangen bovendien dicht boven de grond. En laten kinderen nu net zo klein zijn.

Volgens het Longfonds kan een langdurige blootstelling aan fijnstof ziektes zoals astma (lees meer over luchtreinigers tegen astma), bronchitis en COPD veroorzaken bij kinderen. Het gaat bij de gezondheidsproblemen overigens niet alleen om luchtwegproblemen. Onderzoek wijst ook uit dat als zwangere vrouwen in aanraking komen met met fijnstof, dat terug te zien is in de ontwikkeling van de hersenen van hun baby’s. Hun kinderen krijgen bijvoorbeeld te maken met een verhoogd risico op ADHD en leerproblemen.

Dat zijn schokkende onderzoeksconclusies en onderstreept het belang om onze kinderen te beschermen tegen luchtvervuiling. Kan een luchtreiniger dan de luchtkwaliteit op school verbeteren?

 

luchtreinger voor fijnstof en viruses op school

 

Ook scholen in Nederland kampen met fijnstofcrisis

Ook in Nederland is fijnstof op school een steeds bekender wordend probleem. Zo toont een recent onderzoek van de Groene Amsterdammer aan dat veel scholen in Amsterdam langdurig worden blootgesteld aan luchtvervuiling. Deze ‘fijnstof scholen’ in Amsterdam hebben echter beloofd maatregelen te nemen.

Fijnstof en virussen op school meten, kan dat?

De beste methode om de concentratie fijnstof op school te meten is met een professionele fijnstofmeter. Dit apparaatje meet de concentratie door middel van laser scattering technologie. Op de display lees je vervolgens eenvoudig af hoeveel stofdeeltjes zich in de lucht bevinden én of dit wenselijk is. Door zijn mobiliteit is een fijnstofmeter overal mee naar toe te nemen.

Virussen meten is natuurlijk lastig in het klaslokaal. Maar met een goede CO2 meter kom je al een heel eind. Hiermee kun je in ieder geval de aanwezigheid van te hoge concentraties CO2 detecteren. En dat zou dan weer kunnen duiden op hogere concentraties aerosolen met mogelijk ook virussen.

Virussen en fijnstof uit je klaslokaal of school verwijderen, dat doe je met een luchtreiniger

Je onderneemt actie wanneer de fijnstof- of aerosolenconcentratie te hoog is. Dat kun je het beste doen met een luchtreiniger voor ruimtes zoals een schoolgebouw, peuterspeelzaal, middelbare school, hogeschool, universiteit, klaslokaal, kantine of andere ruimte in het onderwijs. Een ventilatie systeem is bedoeld om verse lucht in de klas aan te brengen. Lastiger voor een ventilatie-systeem is deze nieuwe lucht ook direct naar de ademhalingszone te transporteren.  Daarbij komt dat ventilatie ook de luchtvervuiling van buiten in het klaslokaal kan meebrengen. De filters zijn vaak niet fijnmazig genoeg. Professionele luchtreiniging biedt hier een mooie toevoeging vanwege de eigenwijze vorm van luchtcirculatie. Het drijft concentraties uiteen, maakt virussen onschadelijk en haalt deze samen met het fijnstof  uit de lucht.

De EDC650(UV-C) is de ideale keuze om dit soort gebouwen te beschermen. Deze luchtreiniger is speciaal ontworpen om school fijnstof en virussen uit de lucht te halen en te verwijderen. Met de beste geteste techniek haalt de EDC650(UV-C) fijnstof en aerosolen uit de lucht met een effectiviteit van 99,99%. Een effectievere methode om fijnstof te verwijderen bestaat niet. Bovendien is het een energiezuinige luchtreiniger door zijn hoge zuiveringseffectiviteit. Lees meer over de EDC650(UV-C) op de productpagina.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk ook onze productpagina met alle luchtreinigers of lees in ons uitgebreide advies meer over de luchtreiniger. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

    Vrijblijvend contact met AXP?