Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, stof-, virus- en geurproblemen

Snel naar: advies en product

Overlast pelletkachel buren | Wat kan ik doen?

Door de hoge prijs van elektriciteit en gas is de verkoop van pelletkachels gestegen. En met lagere temperaturen worden ze vaak gebruikt. Het is mogelijk dat je buren er al één hebben, en dat je het eerste ongemak al hebt ervaren. In je slaapkamer of in je woonkamer. Rook in huis is niet alleen een onaangename geur, het kan ook gevolgen hebben voor je gezondheid. Overlast door de pelletkachel van de buren kan je tot wanhoop brengen. Wettelijk heb je niet het recht hen te vragen het niet te gebruiken en het ventileren van uw huis verhoogt alleen de hoeveelheid rook. Maar maak je geen zorgen, met een luchtreiniger kun je dit oplossen. We vertellen je alles wat je moet weten over de pelletkachel overlast van de buren en hoe het op te lossen.

 

 1. Waarom is rook inademen ongezond?

 2. Wie loopt er risico door pelletkachelrook?

 3. Hoe merk je dat pelletkachelrook van de buren je gezondheid negatief beïnvloed?

 4. Wat kan ik wettelijk gezien doen?

 5. Wat kan je zelf doen tegen pelletkachel rookoverlast van de buren?

 

Pelletkachel rookoverlast door buren

Hoewel niet iedereen even gevoelig is voor de rook van pelletkachels, is inademing schadelijk. Wat kun je doen als je buren een pelletkachel hebben en je daar last van hebt? Lees verder en ontdek meer over pelletkachel rookoverlast door buren.

 

overlast pelletkachel buren

 

Waarom is rook inademen ongezond?

Rook bestaat uit een complex mengsel van gassen en fijne deeltjes die ontstaan bij de verbranding van hout en andere organische materialen. De grootste bedreiging van de gezondheid door rook komt van de fijne deeltjes. Deze microscopische deeltjes kunnen diep in de longen doordringen. Ze kunnen allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, van oogirritaties en een loopneus tot chronische hart- en longaandoeningen. Blootstelling aan deeltjesverontreiniging wordt zelfs in verband gebracht met vroegtijdig overlijden. Daarom kan de vervuiling van een openhaard gevaarlijk zijn.

 

Wie loopt er risico?

Sommige mensen lopen een groter risico door de vervuiling van een openhaard. Het is vooral belangrijk aandacht te besteden aan de plaatselijke rapporten over de luchtkwaliteit. Het gaat dan vooral over:

 • Mensen met een hart- of longziekte, zoals hartfalen, angina pectoris, ischemische hartziekte, chronische obstructieve longziekte, emfyseem of astma.
 • Oudere mensen die vatbaarder zijn voor hart- en longziekten dan jongere mensen.
 • Jonge kinderen en adolescenten, omdat hun ademhalingsstelsel nog in ontwikkeling is. Zij ademen meer lucht (en luchtverontreiniging) per kilogram lichaamsgewicht in dan volwassenen. En ze zijn vaker buiten actief en hebben meer kans op astma.
 • Mensen die diabetes hebben, omdat zij meer kans hebben op onderliggende hart- en vaatziekten.
 • Wanneer je zwanger bent, aangezien er mogelijke gezondheidseffecten zijn voor zowel jou als je groeiende foetus.

 

Hoe merk je dat rook je gezondheid negatief beïnvloed?

Hoge rookconcentraties kunnen een reeks symptomen veroorzaken:

 • Iedereen kan last krijgen van brandende ogen, loopneus, hoesten, slijm, piepende ademhaling en kortademigheid.
 • Als je een hart- of longziekte hebt, dan kan rook de symptomen verergeren.
 • Mensen met een hartziekte kunnen pijn op de borst, hartkloppingen, kortademigheid of vermoeidheid ervaren.
 • Mensen met een longziekte kunnen niet zo diep of krachtig ademen als gewoonlijk en kunnen symptomen ervaren als hoesten, slijm, ongemak op de borst, piepende ademhaling en kortademigheid.

 

Wat kan ik wettelijk gezien doen?

De meeste buren denken graag met je mee om je minder rookoverlast door hun pelletkachel te bezorgen. Maar soms is een conflict met buren zo ernstig dat een goed gesprek niet (meer) mogelijk is, hoe graag je dat ook wil. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om een klacht in te dienen via de gemeente, of via de Vereniging van Eigenaars (VvE) als je in een appartement woont.

 

Wat kun je zelf doen tegen pelletkachel rookoverlast van de buren?

De beste oplossing is de aanschaf van een luchtreiniger. Sommige luchtreinigers kunnen helpen het niveau van zwevende deeltjes binnenshuis te verlagen, mits ze van het juiste type en formaat zijn voor de ruimte. Opmerking: Gebruik geen luchtfilter die ozon genereert. Het zal alleen maar meer vervuiling in je huis veroorzaken. Onze luchtreinigers zijn ozonvrij, hepa-gefilterd en energiezuinig. Voor de slaapkamer of kleinere ruimtes raden wij de EA30 aan en voor grotere ruimtes de EDC650.

Wil jij een luchtreiniger in jouw huis hebben of wil je nog wat meer informatie hebben? Bezoek dan onze productpagina of bel ons op +31 020 646 4028 voor vrijblijvend advies!

Veel gestelde vragen over luchtreiniger tegen pelletkachel rook:

Nee. Het is heel belangrijk dat het een luchtreiniger is met Hepa filters.

Ja, een luchtreiniger is de meest effectieve oplossing om rook te elimineren. Zet het in het gebied van je huis waar je de overlast hebt.

Wettelijk heeft je buurman het recht om zijn pelletkachel te gebruiken. Het beste wat u kunt doen is op zoek gaan naar oplossingen binnen uw huis om de overlast weg te nemen met uw pelletkachel.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk ook onze productpagina met alle luchtreinigers of lees in ons uitgebreide advies meer over de luchtreiniger. Heb je verdere vragen of wil je een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers: