Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, stof-, virus- en geurproblemen

Snel naar: advies en product

Ozon generator – Wat is het en is het gezond?

Een ozon generator is een effectieve oplossing voor het bevorderen van schone en gezonde lucht. Onze gezondheid en welzijn zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de lucht die we inademen. Helaas kunnen vervuilende stoffen, allergenen, chemicaliën en andere verontreinigende deeltjes in de lucht aanwezig zijn, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor onze ademhaling, het cardiovasculaire systeem en andere aspecten van onze gezondheid. Slechte geuren hebben ook een directe invloed op ons welzijn. Deze geuren zijn vaak moeilijk op te lossen, hoeveel er ook wordt schoongemaakt. Bovendien zijn veel mensen allergisch voor de chemicaliën in schoonmaakproducten. Dit maakt het nog moeilijker om geurtjes te verwijderen. Ervaringen met ozongeneratoren wijzen uit dat het de oplossing biedt voor beide problemen. Een Ozon generator is een apparaat dat ozon produceert, een krachtig oxidatiemiddel dat gebruikt wordt om de lucht te zuiveren en oppervlakken te desinfecteren.

 

Heeft een ozon generator zin voor mij?

Maar hoe werkt een ozon generator en nog belangrijker, is het gezond voor mij? Deze blog is bedoeld om je een uitgebreid inzicht te geven in ozongeneratoren, hun werking en toepassingen. We zullen verschillende aspecten behandelen, waaronder de definitie en werking van ozongeneratoren en de productie van ozon. Daarnaast zullen we de toepassingen van ozongeneratoren bespreken, zoals luchtreiniging en geurbestrijding. We zullen ook aandacht besteden aan de veiligheidsrichtlijnen voor het gebruik van ozongeneratoren en de voordelen die ze bieden. Kortom, deze blog is een uitgebreide gids die je zal helpen om de kracht van ozongeneratoren te begrijpen en te ontdekken hoe ze kunnen bijdragen aan een schonere en gezondere omgeving.

 

ozon generator

 

Ozon generator, 6 belangrijke onderwerpen om te weten:

 

 1. Wat is een ozon generator?

 2. Wat zijn de voordelen van ozon?

 3. Wat zijn de toepassingen van een ozon generator?

 4. Is een ozon generator gezond? En hoe moet het worden gebruikt?

 5. Welke ozongenerator is de juiste voor mij?

 6. Tips voor hun gebruik

 

Wat is ozon?

Ozon is een molecuul dat bestaat uit drie zuurstofatomen (O3). In vergelijking met het zuurstofmolecuul dat we dagelijks inademen (O2), bestaat ozon uit een extra zuurstofatoom dat los kan komen en zich kan hechten aan andere stoffen. Dit proces verandert de chemische samenstelling van deze stoffen.

Technisch gezien ademen we geen individuele zuurstofmoleculen in, maar dioxide (O2). Ozon, ook wel trioxide genoemd in de wetenschappelijke wereld, bestaat uit drie zuurstofmoleculen. Het derde zuurstofatoom in ozon is echter instabiel en heeft slechts een zwakke binding met de andere twee zuurstofmoleculen. Hierdoor kan het zich gemakkelijk binden aan verontreinigende stoffen, vooral aan stoffen met sterke geuren zoals rook.

Ozon kan zich ook hechten aan virussen, bacteriën, schimmelsporen en organisch materiaal. Zodra ozon zich aan verontreinigende stoffen heeft gebonden, worden deze stoffen vernietigd. Het vermogen van ozon om zich te binden aan andere moleculen, zoals rook en geuren, stelt het in staat om snel te reinigen en te ontgeuren.

 

Wat is een ozon generator?

Een ozon generator is een apparaat dat ozon produceert door zuurstofmoleculen (O2) om te zetten in ozonmoleculen (O3). Het is een elektrisch apparaat dat ozon genereert door middel van een proces dat bekend staat als corona-ontlading of UV-licht.

Er zijn verschillende soorten ozongeneratoren, maar over het algemeen werken ze op een vergelijkbare manier. Een typische ozongenerator bevat een ozonopwekkende bron, zoals een corona-ontladingsbuis of een UV-lamp. Wanneer zuurstof door de generator stroomt en wordt blootgesteld aan de ozonopwekkende bron, vindt er een chemische reactie plaats waarbij zuurstofmoleculen worden omgezet in ozonmoleculen.

 

Hoe werkt een ozon generator?

Bij corona-ontlading genereren ozongeneratoren een hoogspanningsveld dat zuurstofmoleculen splitst in individuele zuurstofatomen. Deze atomen kunnen zich vervolgens hechten aan andere zuurstofmoleculen om ozon te vormen. Bij UV-ozongeneratoren wordt ultraviolet licht gebruikt om zuurstofmoleculen te ioniseren en ozon te produceren.

Ozongeneratoren worden vaak gebruikt voor luchtreiniging, geurbestrijding, desinfectie van oppervlakken en water, voedselopslag en -behandeling, en in sommige medische toepassingen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen bij het gebruik van een ozongenerator, omdat overmatige blootstelling aan ozon schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

 

ozon generator

 

 

Wat zijn de voordelen van ozon?

Ozon biedt verschillende voordelen in verschillende situaties. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van ozon:

  1. Sterke desinfecterende eigenschappen: Ozon is een krachtig desinfectiemiddel dat effectief bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen kan doden. Het kan worden gebruikt om oppervlakken, water en lucht te desinfecteren, waardoor de verspreiding van ziekteverwekkers wordt verminderd.
  2. Geurbestrijding: Ozon heeft het vermogen om onaangename geuren te neutraliseren. Het kan geurbronnen afbreken en elimineren, zoals rooklucht, huisdiergeuren, schimmelgeuren en andere hardnekkige geuren.
  3. Luchtreiniging: Ozon kan de luchtkwaliteit verbeteren door allergenen, stofdeeltjes, pollen en andere verontreinigende stoffen in de lucht te verminderen. Het kan helpen bij het verminderen van allergieën, astmasymptomen en ademhalingsproblemen.
  4. Voedselveiligheid en -opslag: Ozon wordt vaak gebruikt in de voedingsindustrie om voedsel te desinfecteren, de houdbaarheid te verlengen en de groei van schadelijke micro-organismen te remmen. Het kan worden toegepast op oppervlakken, water en verpakte voedingsmiddelen.
  5. Milieuvriendelijk: Ozon is een natuurlijk en milieuvriendelijk oxidatiemiddel. In tegenstelling tot sommige chemische desinfectiemiddelen laat ozon geen schadelijke reststoffen achter en vervuilt het de omgeving niet.
  6. Snelle werking: Ozon heeft een snelle reactietijd en vernietigt snel micro-organismen en geuren. Het is een efficiënte en effectieve methode voor desinfectie en geurbestrijding.

 

Wat zijn de toepassingen van een ozon generator?

Ozongeneratoren kunnen in verschillende situaties worden gebruikt. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van ozongeneratoren:

 • Luchtreiniging: Ozongeneratoren worden gebruikt voor het zuiveren en reinigen van de lucht in zowel residentiële als commerciële omgevingen. Ze helpen bij het verwijderen van geuren, schimmelsporen, bacteriën, allergenen, rook en andere verontreinigende stoffen in de lucht. Dit draagt bij aan een schonere en gezondere binnenluchtkwaliteit.
 • Geurbestrijding: Ozon is zeer effectief in het neutraliseren van onaangename geuren. Ozongeneratoren worden gebruikt om geuren te verwijderen die worden veroorzaakt door rook, huisdieren, voedsel, schimmel, chemische stoffen en andere bronnen. Ze breken de geurveroorzakende moleculen af, waardoor de geur wordt geëlimineerd. Het is bijvoorbeeld heel gebruikelijk om een ozongenerator op boten te gebruiken. Ozonbehandelingen zijn de enige manier om ongewenste geuren veroorzaakt door huisdieren, lichaamsgeuren, badkamergeuren, rook, schimmel, meeldauw en nog veel meer volledig te elimineren. Zelfs als de schip eerder brand of een overstroming heeft gehad, kan een ozongenerator deze geuren onmiddellijk en jarenlang elimineren.

 

ozon generator

 

Meer voordelen van Ozon generatoren

 • Desinfectie van oppervlakken en water: Ozongeneratoren worden gebruikt voor het desinfecteren van oppervlakken en water. Ozon heeft sterke desinfecterende eigenschappen en kan effectief bacteriën, virussen en schimmels doden. Het wordt gebruikt in huishoudens, ziekenhuizen, restaurants, zwembaden en andere omgevingen waar hygiëne van cruciaal belang is.
 • Voedselopslag en -behandeling: Ozon wordt gebruikt in de voedingsindustrie om de houdbaarheid van voedsel te verlengen en de groei van schadelijke micro-organismen te remmen. Ozongeneratoren worden ingezet om ozon toe te passen op oppervlakken, verpakte producten, bewaar- en transportruimtes. Dit helpt bij het verminderen van microbiële verontreiniging en verbetert de voedselveiligheid.
 • Gebruik in de gezondheidszorg: Ozon wordt gebruikt in medische toepassingen voor het desinfecteren van medische apparatuur, ruimtes en lucht in ziekenhuizen en klinieken. Het helpt bij het verminderen van de verspreiding van ziekteverwekkers en creëert een schone omgeving voor patiënten en medisch personeel.

 

ozon generator

 

Het is belangrijk om op te merken dat het gebruik van ozongeneratoren zorgvuldig moet worden beheerd en dat de juiste veiligheidsrichtlijnen moeten worden gevolgd. Overmatige blootstelling aan ozon kan schadelijk zijn voor de gezondheid, daarom is het belangrijk om de aanbevolen doseringen en blootstellingslimieten te respecteren.

Het gebruik van een ozongenerator vereist voorzichtigheid en het naleven van de juiste veiligheidsrichtlijnen. Hoewel ozon effectief is in het zuiveren van de lucht en het doden van micro-organismen, kan overmatige blootstelling aan ozon schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om de volgende richtlijnen in acht te nemen.

 

Is een ozon generator gezond? En hoe moet het worden gebruikt?

 1. Beperk blootstelling: Zorg ervoor dat er zich geen mensen, huisdieren of planten bevinden in de ruimte waar de ozongenerator wordt gebruikt. Mensen en dieren moeten de ruimte verlaten voordat de ozonbehandeling begint.
 2. Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte na gebruik van de ozongenerator. Open ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten en de ozonconcentratie te verlagen. Ozon is een gas dat na verloop van tijd wordt afgebroken tot zuurstof, maar goede ventilatie versnelt dit proces.
 3. Volg de instructies van de fabrikant: Lees en volg altijd de instructies en richtlijnen van de fabrikant van de ozongenerator. Elke ozongenerator kan specifieke aanbevelingen hebben voor gebruik, blootstellingstijd en veiligheidsmaatregelen. Zorg ervoor dat je bekend bent met de specifieke aanbevelingen voor jouw apparaat.
 4. Gebruik in onbewoonde ruimtes: Het wordt aanbevolen om ozongeneratoren alleen te gebruiken in onbewoonde ruimtes, zoals lege kamers of gebouwen, waar de behandeling kan worden uitgevoerd zonder de aanwezigheid van mensen, dieren of planten. Dit minimaliseert het risico van blootstelling aan ozon.
 5. Dosering en blootstellingstijd: Respecteer de aanbevolen doseringen en blootstellingslimieten voor ozon. Te hoge ozonconcentraties kunnen schadelijk zijn. Gebruik de ozongenerator niet langer dan nodig en respecteer de aanbevolen blootstellingstijden.

Het is ook belangrijk op te merken dat ozonconcentraties die veilig zijn voor het desinfecteren van lucht en oppervlakken, mogelijk niet veilig zijn voor directe inademing. Daarom wordt het gebruik van ozongeneratoren als luchtzuiveraars in drukke omgevingen over het algemeen afgeraden. Raadpleeg altijd de handleiding van je specifieke ozongenerator en neem contact op met een professional als je niet zeker bent over het juiste gebruik en de veiligheid.

 

Welke ozongenerator is de juiste voor mij?

Bij het kopen van een ozongenerator is het belangrijk om in gedachten te houden dat deze weliswaar zeer effectief is, maar ook risico’s met zich meebrengt. Daarom is het essentieel om een goede fabrikant te kiezen, die zowel efficiëntie als veiligheid garandeert. Extreme Air Products (AXP) staat voor kwaliteit en veiligheid. AXP is aangesloten bij de European Ozone Trade Association (EUOTA) en daarmee mede-eigenaar van het EUOTAS Ozon-dossier voor actieve biociden. Onze ozongeneratoren zijn de beste op de markt. Dit is de top 4.

 

Voor privégebruik

1. AXP XOZ400

 

ozon generator

De AXP XOZ400 is een draagbare ozon generator die is ontworpen voor geurbestrijding in verschillende omgevingen. Gebouwd in Zweden met roestvrij staal, is het duurzaam en bestand tegen zware bedrijfsomstandigheden. De generator werkt door ozon te produceren, wat geuren neutraliseert en elimineert. Het is geschikt voor gebruik in huizen, keukens, hotelkamers, boten en auto’s, waarbij effectief geuren worden verwijderd die worden veroorzaakt door nicotine, rook, vocht, schimmel en huisdieren. De XOZ400 werkt op 12 volt, waardoor hij veelzijdig is voor gebruik op locaties waar geen 230 volt beschikbaar is. Het kan eenvoudig worden aangesloten met behulp van de optionele sigarettenaansteker kabel. Met zijn ozonbuistechnologie is de generator betrouwbaar en geschikt voor ruwe omgevingen. Bovendien biedt het mogelijkheden voor aansluiting van een slang om moeilijk bereikbare ruimtes te behandelen.

 

Voor professioneel gebruik

2. AXP XOZ 500

 

ozon generator

De AXP XOZ500 is een professionele draagbare ozon generator die is ontworpen om geuren veroorzaakt door vochtigheid, schimmel, rook en huisdieren te elimineren. Dankzij de digitale bediening is het eenvoudig en nauwkeurig in te stellen. De generator is effectief in woonruimtes, keukens, hotelkamers, badkamers en voertuigen voor het elimineren van rook, dampen en geuren. Het is ook geschikt voor langdurige geurverwijdering in bijv. afvalruimtes of recyclingfaciliteiten.

Net als de XOZ400 maakt AXP’s XOZ500 gebruik van ozonbuistechnologie, die bekend staat om zijn betrouwbaarheid in veeleisende omgevingen. Ook kan de XOZ500 m.b.v. een slangaansluiting worden gebruikt voor het behandelen van moeilijk bereikbare plaatsen zoals holtes in muren, onder een vloer en airconditioningssystemen in voertuigen. De generator biedt handige functies zoals instelbare ozonproductie, intelligente timer functies en een laag energieverbruik. Het kan eenvoudig aan de muur worden gemonteerd en de slang kan ook worden gebruikt voor permanente aansluiting op ventilatiesystemen en waterzuiveringsinstallaties. De XOZ500 wordt geproduceerd in Zweden en voldoet aan hoge kwaliteitsnormen.

 

3. AXP XOZ2000 en XOZ4000

 

ozon generator

Met een ozonproductie van 2000 mg/uur en 4000 mg/uur zijn AXP’s XOZ2000 en XOZ4000 twee van de krachtigste ozongeneratoren op de markt. Ze zijn draagbaar en bedoeld voor professionele geurverwijdering, bijvoorbeeld na brand of waterschade. Bovendien zijn deze ozongeneratoren geschikt voor gebruik in ruwe omgevingen. De keramische buis technologie maakt ook een slangaansluiting mogelijk. De slangaansluiting wordt gebruikt voor luchtzuivering en vetreductie in platte leidingsystemen en ventilatiesystemen, maar ook voor waterbehandeling in zwembaden en watertanks.

 

Tips voor hun gebruik

 1. Voorbereiding:
  Reinig de ruimte grondig, stofzuig en veeg alle oppervlakken schoon en/of repareer/elimineer het probleem dat de geur veroorzaakt.
 2. Zorg ervoor dat de ruimte veilig is om te behandelen:
  Verwijder huisdieren en planten. Verwijder waardevolle hightech apparatuur zoals laptops en waardevolle olieverfschilderijen. Zorg ervoor dat er geen mensen in de ruimte zijn.
 3. Behandeling met ozon:
  Plaats het ozonapparaat in het midden van de kamer (idealiter op een licht verhoogd oppervlak zoals een tafel). Sluit het meegeleverde netsnoer
  aan op het stopcontact (A4). Het ozonapparaat kan nu worden gestart door op de aan/uit knop (A3) te drukken, en je stelt de timer (C) in op de gewenste tijd (modellen met een timer).
  Het kan tot ongeveer 5 minuten duren voordat de ozongenerator op vol vermogen werkt.
 4. Duur van de behandeling:
  2 tot 72 uur, afhankelijk van de intensiteit van de geur. De gemiddelde behandelingstijd is 24 uur.
  Begin idealiter met 4-8 uur en herhaal indien nodig.
 5. Na de ozonbehandeling:
  Schakel het ozonapparaat uit en open de ramen. Er zal ozon in de lucht zitten na de behandeling, het ruikt naar chloor. Lucht de rest van de kamer om de resterende ozon te verwijderen. Controleer de kamer. Als er nog steeds ongewenste geurtjes hangen, herhaal je de procedure. Alle aangetaste kamers moeten apart behandeld worden.

Het is in ieder geval heel belangrijk dat je voor het gebruik van een ozon generator de instructies van de fabrikant goed doorleest.

Wil jij een luchtreiniger in jouw huis hebben of wil je nog wat meer informatie? Bezoek dan onze productpagina of bel ons op +31 020 646 4028 voor vrijblijvend advies!

Veel gestelde vragen over ozon generator:

Ja, ozon generatoren verwijderen effectief geuren. Ozon reageert met de geur veroorzakende stoffen en neutraliseert ze, waardoor de onaangename geur verdwijnt. Het is echter belangrijk om de bron van de geur te identificeren en indien mogelijk te elimineren, anders zal ozon de geur slechts tijdelijk maskeren.

Ozon is een krachtig oxidatiemiddel en kan schadelijk zijn voor levende organismen, inclusief mensen. Langdurige blootstelling aan hoge ozonconcentraties kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de veiligheidsinstructies en richtlijnen van de fabrikant op te volgen bij het gebruik van een ozon generator.

Ja, ozon heeft een desinfecterende werking en doodt schimmel, bacteriën en andere micro-organismen. Het kan worden gebruikt voor het desinfecteren van water, het reinigen van oppervlakken en het verminderen van microbiële verontreiniging in de lucht. Het is echter belangrijk om de ozonconcentratie en de blootstellingstijd te reguleren om schadelijke effecten te voorkomen.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk ook onze productpagina met alle ozon generatoren. Heb je verdere vragen of wil je een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod ozon generatoren: