Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: fijnstof zelf meten

Vakbond FNV stelt speciaal meldpunt in voor Schiphol ultrafijnstof klachten

24/12/2019 – Sinds een ruime week kunnen Schiphol medewerkers klachten indienen met betrekking tot Schiphol ultrafijnstof. Dat kan bij een meldpunt die is opgericht door vakbond FNV. De FNV maakt zich al langer zorgen over de gezondheid van Schiphol platformmedewerkers. Deze mensen worden namelijk veel blootgesteld aan ultrafijnstof op het vliegveld, dat vooral door vliegtuigen wordt uitgestoten.

Gezondheidsrisico’s ultrafijnstof op het vliegveld

Die blootstelling aan vliegtuig ultrafijnstof zorgt voor gezondheidsklachten. In een eerderĀ onderzoek van het RIVM bleek dat kinderen die dichtbij Schiphol wonen last hebben van kortademigheid en een piepende ademhaling. Het onderzoek concludeerde dat deze klachten voorkwamen wanneer de wind vanuit Schiphol hun kant op waaide.

Een officieel onderzoek naar de gezondheidsklachten van Schiphol platformmedewerkers is echter nog niet gedaan. Het sterke vermoeden is wel dat deze werknemers last hebben van vliegtuig ultrafijnstof.

“We krijgen als vakbond steeds meer verhalen te horen dat het personeel ongerust is. Mensen met hartklachten, problemen aan de luchtwegen en zelfs longkanker, terwijl ze helemaal niet roken. Dan zoek je het toch bij de vliegtuigen. Cijfers hebben we niet, net zo min als bewijzen en juist daarom is onderzoek nodig” aldus FNV-woordvoerder Joost van Doesburg. (bron)

Ultrafijnstof door vliegtuigen, al veel klachten binnen bij meldpunt

Volgens het FNV zijn er in een week tijd al meer dan vierhonderd meldingen gedaan. “Dit geeft wel aan dat de mensen die dagelijks in de ultrafijnstof moeten werken zich ernstige zorgen maken over hun gezondheid” aldus van Doesburg.

Zowel de FNV als het RIVM vinden dat Schiphol snel met maatregelen moet komen om de gezondheid van de platformmedewerkers te beschermen.

 

luchtreinger voor ultrafijnstof

Vliegtuigen stoten veel ultrafijnstof uit

Zelf de fijnstof concentratie in jouw ruimte meten?

Volgens de Longfonds is de luchtkwaliteit in 1 op de 7 huizen onvoldoende door fijnstof. Door fijnstof te meten krijg je inzicht in de luchtkwaliteit van jouw omgeving. Daarnaast bepaal je de effectiviteit van jouw luchtzuiveraar. Bekijk onze productpagina over de fijnstofmeter of lees in ons uitgebreide advies meer over de fijnstofmeter. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 6464028. Of ga direct naar ons aanbod fijnstofmeters:

    Vrijblijvend contact met AXP?