Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: advies en product

Ventilatie op scholen. Helpt ventileren met een luchtreiniger?

Is goede ventilatie nu wel of niet belangrijk voor klaslokalen? Concentratie en hoofdpijn hebben vaak een relatie met de manier van ventileren. Zoveel is wel bekend. Nu blijkt echter dat slecht ventileren waarschijnlijk ook verband houdt met de verspreiding van virussen.

Moeten we ons zorgen maken? Ja, want 70% van alle scholen in Nederland heeft een ondermaats presterend ventilatiesysteem (bron). Onze kinderen hebben net als volwassenen ook recht op gezonde lucht op school, nietwaar? Zou ventileren met een luchtreiniger helpen het coronavirus weg te houden uit de klaslokalen?

Het verband tussen ventilatie en virussen

We kunnen wel aannemen dat er een verband bestaat tussen ventilatie en virussen. Een verpleeghuis in Maassluis trof bijvoorbeeld griepvirus deeltjes aan in het luchtventilatiesysteem. Volgens veel mensen is dit het bewijs dat ventilatiesystemen bijdragen aan virus besmettingen (Trouw).

Deskundigen luiden de noodklok voor scholen

De combinatie slechte ventilatie in scholen en veel studenten die op elkaar zitten lijkt riskant. Deskundigen roepen daarom op om ventilatiesystemen te verbeteren. En dringend ook, aangezien de koude maanden snel naderen en de ramen dan niet meer open kunnen. Zou ventileren op scholen met een luchtreiniger een goede oplossing zijn?

Goede ventilatie op school met een luchtreiniger

Veel scholen vragen zich af of ventilatie met een luchtreiniger de moeite waard is. Het antwoord op die vraag is: Ja, mits er wel aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Ten eerste moeten scholen kiezen voor een betrouwbaar en effectief filter. Zoals bijvoorbeeld een HEPA-filter. Dit is het beste soort filter dat je kunt hebben in je luchtreiniger. HEPA-filters verwijderen namelijk de meest minuscule luchtverontreinigingsdeeltjes met een effectiviteit van 99,99%. Hieronder verstaan we onder andere virussen, bacteriën en fijnstof.

Het is ten tweede belangrijk om een luchtreiniger te kiezen met goede luchtcirculatie. We bevelen zelf luchtreinigers met luchtverdringing aan. Deze unieke filtratie- en luchtcirculatietechniek zorgt voor de meest schone en ook gezonde binnenluchtkwaliteit. En dat zonder tocht en vervuiling van buitenaf (meer info over de werking van luchtverdringing).

Het derde belangrijke punt is dat het een energiezuinige luchtreiniger is. Dit vermindert de kosten van de elektriciteitsrekening en is tegelijkertijd milieuvriendelijk.

Normale ventilatiesystemen schieten te korten

Een ‘normaal’ ventilatiesysteem zuigt af en blaast in op vaste punten en circuleert de lucht niet. Hierdoor wordt de volledige binnenlucht in een klaslokaal nauwelijks ververst met schone, gefilterde lucht. Bovendien halen dit soort ventilatiesystemen vaak luchtvervuiling (waaronder virussen en bacteriën) van buiten naar binnen toe.

Een goede luchtreiniger ververst iedere hoek van een klaslokaal continu met schone, gefilterde lucht. Een luchtreiniger met verdringingstechniek is 30% tot 40% rendabeler dan luchtreinigers met mengcirculatie. Wil je goed gaan ventileren en jezelf optimaal beschermen tegen virusdeeltjes zoals griep? Dan is het verstandig om een luchtreiniger met verdringing in te zetten.

De beste luchtreiniger voor scholen tegen virussen

Klaslokalen beschermen zichzelf tegen virusdeeltjes met de EDC650 luchtreiniger. Deze luchtreiniger werkt met verdringing en bevat een uiterst effectieve HEPA-filter. Samengevat werkt deze combinatie krachtig tegen virussen, bacteriën en andere luchtvervuiling. De EDC650 heeft ook een UV-C filter, die speciaal is ingebouwd om het griepvirus te bestrijden.

Al met al is deze luchtreiniger uitstekend geschikt voor het gebruik in een klaslokaal van een basisschool, middelbare school, mbo school, hbo school of universiteit.

luchtreiniger school ventilatie

Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk ook onze productpagina met luchtreinigers of lees in ons uitgebreide advies meer over de luchtreiniger. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel ons dan ook op het nummer: +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod luchtreinigers:

    Vrijblijvend contact met AXP?