Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Amsterdammer rookt ruim ‘6 sigaretten’ per dag mee door luchtvervuiling

Amsterdammers roken ongemerkt 6,4 sigaretten per dag mee ten gevolge van de vervuilde lucht die ze inademen. Milieudefensie heeft dat uitgerekend op basis van wetenschappelijke modellen.

Voor de berekening gebruikte Milieudefensie gegevens over de luchtkwaliteit van 393 Nederlandse gemeenten. Met een wetenschappelijk rekenmodel werden de gezondheidseffecten van het inademen van ongezonde lucht vergeleken met die van meeroken.

Op basis van de vergelijking kwam Rotterdam met bijna zeven meegerookte sigaretten per dag op de eerste plaats terecht. Amsterdam staat op de vierde plaats, na ook nog Rijswijk en Schiedam. Vlieland is het schoonst, daar rookt men ‘slechts’ 2,8 sigaretten mee.

Rookverbod in openbare gelegenheden

Het meeroken van sigaretten komt de laatste jaren steeds minder vaak voor door het rookverbod in openbare gelegenheden. Voor de gezondheid maakt het niet uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt, stelt Milieudefensie.

Longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen komen in beide gevallen voor, zegt Bram van Liere van Milieudefensie: “Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto’s, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten.”

Maximumsnelheid om luchtkwaliteit te verbeteren

Deze maand klaagde Milieudefensie de staat aan om het recht op gezonde lucht af te dwingen. “Terwijl er relatief eenvoudige maatregelen mogelijk zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er de afgelopen jaren juist maatregelen genomen die de boel alleen verslechteren”, zegt Van Liere, die daarbij onder meer zegt te doelen op het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 kilometer per uur.

Van Rijn: “Dat de uitzondering vervalt, is dus geen verrassing voor de horeca-ondernemers die tot nu toe een uitzonderingspositie hadden. De snelheid waarmee het nu gebeurt, is wel nieuw. De uitzondering voor kleine horeca wordt per direct ongedaan gemaakt door de Hoge Raad en dus moeten wij per direct handhaven.”

Als cafébazen roken blijven toestaan, krijgen ze tot 2015 de eerste keer een waarschuwing. Daarna volgt een boete van 600 euro. Vanaf volgend jaar wordt er sowieso meteen een boete uitgeschreven.

Milieudefensie gebruikte voor de vergelijking tussen luchtvervuiling en meeroken een wetenschappelijke rekenmethode die ontwikkeld is door wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit Utrecht. De gegevens over de gemeentelijke luchtkwaliteit komen van het RIVM.

Bron: Het Parool

    Vrijblijvend contact met AXP?