Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Direct een professionele fijnstofmeter nodig?
Snel naar: productaanbod

Europa en Nederland zetten fijnstof in kaart

De fijnstof kaart laat je zien waar in de wereld deze vervuilingsvorm het meeste voorkomt. Langdurige blootstelling aan fijnstof is potentieel dodelijk. Zelfs bij lage concentraties is er een groot risico. In dit artikel geven we je de actuele status van fijnstof in Europa en fijnstof in Nederland. Met behulp van een fijnstof kaart wordt de dichtheid per plaats weergeven en geëvalueerd. Waar komt deze vorm van luchtvervuiling het meeste voor?

Fijnstof kaart Europa

Als jaarlijkse grenswaarde is de Europese norm voor fijnstof PM2,5 zo’n 25 microgram per kubieke meter lucht. Maar de norm die de WHO heeft vastgesteld ligt op slechts 10 microgram per kubieke meter. Volgens onderzoekers van de Universiteit Utrecht wordt een groot deel van de Europese bevolking aan deze concentratie blootgesteld. Een groep onderzoekers uit 13 Europese landen trekt die conclusie na het bestuderen van 22 bestaande studies. De onderzoekers vinden het zorgwekkend dat het risico op vervroegde sterfte ook boven de Europese norm blijft bestaan.

In de afbeelding hieronder is de concentratie fijnstof in Europa zien. De fijnstof kaart van Europa laat zien dat de concentratie in West-Europa tot een van de hoogste van het continent behoort. Dit valt te verklaren doordat er in dit gebied vele verbrandingsprocessen plaatsvinden. Vooral in het verkeer en de industrie. In de fijnstof kaart is ook te zien dat Scandinavië relatief gezien het beste scoort op het gebied van luchtkwaliteit.

 

luchtreinger tegen fijnstof

Uit de fijnstof kaart van Europa valt te zien dat de gebieden in het rood en oranje het meest worden blootgesteld.

Fijnstof kaart Nederland

Hoe zit het met de fijnstof in Nederland anno 2019? De fijnstof kaart van Nederland laat zien dat de hoogste concentratie voorkomt rondom de Randstad en Noord-Brabant. De oorzaken hiervan zijn drukke snelwegen, grootschalige industrieën en een hoge bevolkingsdichtheid. Ook de aanwezigheid van luchthavens (denk aan Schiphol) en scheepshavens versterken de hoeveelheid fijnstof in de lucht.

Uit het onderzoek blijkt dat het risico dat iemand sterft door fijnstof 7 procent toeneemt per stijging van 5 mcg/m3. “Dat is het verschil tussen een drukke straat in de stad en een plek zonder invloed van verkeer”, zegt onderzoeker Rob Beelen tegen de NOS.

Woon je zelf in de Randstad, Noord-Brabant of dichtbij een drukke snelweg? Dan bestaat de kans dat je in een gebied woont met veel luchtverontreiniging. Een oplossing hiervoor is het inzetten van een luchtreiniger. Voor meer informatie en advies kun je de luchtreiniger fijnstof pagina raadplegen.

In de fijnstof kaart hieronder (bron: RIVM) is goed te zien welke gebieden in Nederland het meest vervuild zijn.

 

luchtreinger voor fijnstof

Fijnstof kaart van Nederland: wil je ergens wonen met weinig luchtvervuiling? Dan zijn de Waddeneilanden aanraders.

Fijnstof in de grootste Nederlandse steden

Hoe zit het met de vervuiling in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam? In Amsterdam is de luchtvervuiling nog steeds een groot probleem. De belangrijkste veroorzakers hiervan zijn het wegverkeer en de nabijheid van Schiphol. Ook Rotterdam en Den Haag hebben te leiden onder de luchtverontreiniging. Dit is voornamelijk te wijten aan de industrie. Volgens RIVM-onderzoeker Paul Fischer is luchtvervuiling niet alleen in de grote steden, maar in heel Nederland een groot probleem. “In Nederland hebben we te maken met een zogenoemde deken van luchtverontreiniging. Zeker als gaat om fijnstof.”

De vraagt rijst dan ook hoe men in Nederland de luchtkwaliteit kan verbeteren. De Gezondheidsraad pleit ervoor dieselvoertuigen en de uitstoot van ammoniak vanuit de veehouderij grondig aan te pakken. Volgens de Gezondheidsraad leveren deze maatregelen de meeste gezondheidswinst op voor de gehele Nederlandse bevolking.

Zelf de fijnstofconcentratie in jouw omgeving meten?

Volgens het Longfonds is de luchtkwaliteit in 1 op de 7 huizen onvoldoende door fijnstof. Door fijnstof te meten krijg je inzicht in de luchtkwaliteit van jouw omgeving. Daarnaast bepaal je de effectiviteit van jouw luchtzuiveraar. Bekijk onze productpagina over de fijnstofmeter of lees in ons uitgebreide advies meer over de fijnstofmeter. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028.

Of ga direct naar ons aanbod fijnstofmeters:

    Vrijblijvend contact met AXP?

    Veelgestelde vragen

    Ja, dat kan. Met een fijnstofmeter breng je snel en accuraat je eigen luchtkwaliteit in kaart.

    De hoogste concentratie fijnstof in Nederland komt voor rondom de Randstad en Noord-Brabant. Dit is voornamelijk te wijten aan de drukke snelwegen, de grootschalige industrieën en de hoge bevolkingsdichtheid.

    Europa hanteert 25 microgram per kubieke meter lucht als jaarlijkse PM2,5 grenswaarde. De WHO heeft deze norm vastgesteld op 10 microgram per kubieke meter.