Luchtvochtigheid in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor alle luchtvochtigheidsproblemen

Snel naar: producten

Luchtontvochtiger kopen? Kijk vlug wat nodig is

Overweeg je om een luchtontvochtiger te kopen? Dan is het handig om te weten wat de juiste luchtvochtigheid is in huis. Vooral om gezondheidsproblemen zoals verergerde allergieën, astma, hoofdpijn en schade aan je huis te voorkomen. Studies tonen aan dat je de luchtvochtigheid in je huis het beste op een ideale 40-60% houdt. Met name om problemen te voorkomen en te bestrijden die een te hoge luchtvochtigheid veroorzaken. Aangezien een te hoge luchtvochtigheid schadelijk is en voor vervelende klachten zorgt, biedt de aankoop van een luchtontvochtiger soelaas.

 

luchtontvochtiger

 

Als je een luchtontvochtiger koopt, dan krijg je er een gezondere en comfortabelere leefomgeving in huis voor terug. Want een ontvochtiger koop je voor meer dan alleen maar het verwijderen van overtollig vocht uit de lucht. Naast vocht uit de lucht verwijderen bieden luchtontvochtigers talloze voordelen die ons welzijn verbeteren. Denk maar aan frisse, schone lucht, vrij van muffe geuren en schimmelgroei. Ook voorkomt het risico op schade aan meubilair, kostbare vloeren en kunst meer.

Of je nu worstelt met een vochtige kelder, of een allergie, wij voorzien je van de kennis en inzichten die je nodig hebt om de juiste ontvochtiger te kopen en het beste uit je luchtkwaliteit te halen. Lees verder om te ontdekken hoe luchtontvochtigers je leefomgeving aangenamer maken.

 

 1. Wat is een luchtontvochtiger?

 2. Waarop letten bij de aankoop van een luchtontvochtiger?

 3. Hoe werkt een luchtontvochtiger?

 4. Luchtontvochtigers voor specifieke toepassingen kopen

 5. Voordelen van een luchtontvochtiger

 6. Luchtontvochtigers en gezondheid

 

Wat zijn de 4 meeste gebruikte luchtontvochtigers?

 

Plaats: Noodzakelijke eigenschappen:
 1.  Kelder * Duurzaam met grote capaciteit
* Ontvochtiger met groot reservoir
 2.  Badkamer * Kleine ontvochtiger
* Goede IPX
 3.  Huiskamer * Stille luchtontvochtiger
* Grote capaciteit
 4.  Garage * Koude ruimte luchtontvochtiger
* Adsorptie techniek

 

 

Wat is een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger is een elektrisch apparaat dat is ontworpen om de vochtigheid in de lucht te verminderen door overtollig vocht uit de omgeving te verwijderen. Luchtontvochtigers werken door lucht uit de omgeving te trekken, het vocht te condenseren en vervolgens droge lucht terug de ruimte in te blazen. Daarmee maakt deze efficiënte technologie het mogelijk om de luchtvochtigheid op een gewenst niveau te houden. Wat tal van voordelen biedt voor de gezondheid.

 

ideale luchtvochtigheid
Belang van vochtigheidsregulatie in huis

 

Waarop letten bij de aankoop van een luchtontvochtiger?

Luchtontvochtigers zijn er in verschillende soorten. Elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Voordat je er een koopt is het belangrijk om te begrijpen welk type luchtontvochtiger het beste bij jouw behoeften past en welke factoren je moet overwegen.

 

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een luchtontvochtiger:

Bij het selecteren van een luchtontvochtiger moet je rekening houden met de volgende factoren:

 1. Grootte van de ruimte: De grootte van de ruimte waarin je de luchtontvochtiger wilt gebruiken bepaalt de benodigde ontvochtigingscapaciteit. Zorg ervoor dat de luchtontvochtiger voldoende capaciteit heeft om de vochtigheid in de ruimte effectief te verminderen.
 2. Capaciteit van de luchtontvochtiger: Dit druk je meestal uit in liters vocht dat een luchtontvochtiger per dag verwijdert. Kies een model met de juiste capaciteit op basis van de vochtigheidsniveaus in jouw omgeving.
 3. Geluidsniveau: Het geluidsniveau van de luchtontvochtiger is belangrijk als je deze in een slaapkamer of stille ruimte plaatst. Controleer de decibelwaarden om te zorgen dat het apparaat niet te luid is.
 4. Energie-efficiëntie: Kijk naar het energielabel om ervoor te zorgen dat de luchtontvochtiger efficiënt omgaat met elektriciteit. Wat bijdraagt aan lagere energiekosten.
 5. Onderhoudsgemak: Sommige modellen hebben eenvoudig te reinigen filters of een eenvoudig te legen waterreservoir. Overweeg het onderhoudsgemak bij je keuze.

 

Soorten luchtontvochtigers:

 • Compressor luchtontvochtigers: Dit zijn de meest voorkomende luchtontvochtigers. Ze werken op basis van een compressor die lucht afkoelt om vocht te condenseren. Deze zijn ideaal voor algemeen gebruik in huizen en verwijderen snel grote hoeveelheden vocht.
 • Adsorptie luchtontvochtigers: Deze luchtontvochtigers maken gebruik van een adsorptiemiddel, zoals silicagel, om vocht uit de lucht te trekken. Ze zijn vaak compacter en werken erg goed bij lage temperaturen. Dit maakt ze geschikt voor koude ruimtes.
 • Thermoelektrische luchtontvochtigers: Deze luchtontvochtigers gebruiken een thermo-elektrische module om vocht uit de lucht te verwijderen. Ze zijn klein, stil en energiezuinig, maar hebben meestal een lagere ontvochtigingscapaciteit. Hierdoor zijn deze ontvochtigers geschikt voor zeer kleine ruimtes.

 

werking condens luchtontvochtiger

 

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger is een ingenieus apparaat dat vocht uit de lucht verwijdert om de luchtvochtigheid te verminderen. Dit proces is essentieel. Hier is een diepgaande uitleg van hoe luchtontvochtigers werken, ondersteund door grafieken en diagrammen om de principes te verduidelijken.

 

Het Condensatieproces:

Het belangrijkste werkingsprincipe van de meeste luchtontvochtigers is gebaseerd op het condensatieproces. Dit proces verdeel je in vier hoofdstappen:

 • Stap 1: Luchtinlaat.

De luchtontvochtiger zuigt de lucht uit de omgeving aan.

 • Stap 2: Koeling.

De aangezogen lucht passeert een koude spoel of verdamper binnenin de luchtontvochtiger. Deze spoel is gekoeld door een compressor of een ander koelsysteem.

 • Stap 3: Condensatie.

Door afkoeling begint het vocht in de lucht te condenseren en verandert het in waterdruppels. Een waterreservoir vangt deze druppels op.

 • Stap 4: Terugvoeren van Gedroogde Lucht.

Een tweede spoel verwarmt de nu gedroogde lucht voordat deze terug de ruimte in gaat.

 

Alternatieve Methoden:

Het bovenstaande proces beschrijft het werkingsprincipe van compressor-luchtontvochtigers. Maar er zijn ook andere methoden, zoals adsorptie en thermo-elektrische ontvochtigers. Deze werken op verschillende principes en zijn meer geschikt voor specifieke toepassingen.

In essentie spelen luchtontvochtigers een cruciale rol bij het handhaven van een gezonde luchtvochtigheid in huis door vocht uit de lucht te verwijderen. Als je de werking begrijpt helpt het je bij het kopen van het juiste type luchtontvochtiger voor jouw behoeften.

 

luchtontvochtiger

 

 

Luchtontvochtigers kopen voor specifieke toepassingen

Luchtontvochtigers zijn veelzijdige apparaten die geschikt zijn voor verschillende toepassingen en omgevingen. Hier bekijken we luchtontvochtigers voor specifieke toepassingen en waarom ze belangrijk zijn:

 

1. Luchtontvochtigers voor een Kelder, Schuur en Garage:

Kelders, schuren en garages zijn vaak vatbaar voor vochtproblemen vanwege hun lagere ventilatie en blootstelling aan grondwater. Hierdoor ontstaan schimmel- en schimmelgroei, roestvorming en muffe geuren. Luchtontvochtigers voor deze ruimtes zijn ontworpen om deze problemen aan te pakken.

 • Functies: Luchtontvochtigers voor kelders, schuren en garages hebben meestal een grotere ontvochtigingscapaciteit. Om snel vocht uit grote ruimtes te verwijderen. Ook zijn ze robuuster en bestand tegen stof en vuil.

 

2. Luchtontvochtigers voor een Slaapkamer, Badkamer, Woonkamer en in Huis in het algemeen:

In huizen zijn er verschillende ruimtes met verschillende vochtigheidsniveaus. Luchtontvochtigers voor huishoudelijk gebruik zijn ontworpen om de luchtvochtigheid in slaapkamers, badkamers, woonkamers en andere gemeenschappelijke ruimtes te reguleren.

 • Functies: Deze luchtontvochtigers zijn vaak compacter en stiller, wat geschikt is voor gebruik in woonruimtes. Ook zijn ze esthetisch ontworpen om in je interieur te passen.

 

3. Luchtontvochtigers voor Musea:

Musea bewaren vaak waardevolle kunstwerken, historische artefacten en documenten die gevoelig zijn voor schade door vocht. Luchtontvochtigers voor musea zijn cruciaal om de optimale vochtigheidsniveaus te behouden en de conservatie van deze objecten te waarborgen.

 • Functies: Museum luchtontvochtigers zijn zeer nauwkeurig in het handhaven van specifieke vochtigheidsniveaus en hebben geavanceerde controlesystemen om kostbare collecties te beschermen.

 

4. Draagbare Luchtontvochtigers voor Op Reis:

Draagbare luchtontvochtigers zijn handige reisgenoten voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën of die graag een comfortabele slaapomgeving willen creëren. Zelfs als ze onderweg zijn.

 • Functies: Deze luchtontvochtigers zijn compact en lichtgewicht, zodat je ze gemakkelijk meeneemt in je bagage. Ze zijn handig voor gebruik in hotelkamers, vakantiehuizen of in een caravan.

Het kopen van de juiste luchtontvochtiger voor een specifieke toepassing is essentieel om de gewenste resultaten te behalen. Het is belangrijk om de capaciteit, grootte en functies van de luchtontvochtiger af te stemmen op de specifieke omgeving en behoeften.

 

luchtontvochtiger

 

Voordelen van een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger biedt voordelen voor zowel de gezondheid als het comfort in huis. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het gebruik van luchtontvochtigers:

 1. Verbeterde Luchtkwaliteit: Luchtontvochtigers verminderen de luchtvochtigheid en helpen bij het verwijderen van overtollig vocht uit de lucht. Dit vermindert de kans op de groei van schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Waardoor de algehele luchtkwaliteit verbetert.
 2. Bescherming tegen Schimmels: Een te hoge luchtvochtigheid bevordert de groei van schimmels, vooral in vochtige omgevingen. Zoals kelders en badkamers. Luchtontvochtigers voorkomen deze groei en helpen bij het voorkomen van schade aan muren, vloeren en meubels.
 3. Comfortabelere Leefomgeving: Een te vochtige omgeving voelt klam en oncomfortabel aan. Door de luchtvochtigheid te reguleren zorgen luchtontvochtigers voor een aangenamer binnenklimaat. Vooral in warme zomers en vochtige omgevingen.
 4. Energiebesparing: Luchtontvochtigers dragen indirect bij aan energiebesparing. Omdat droge lucht warmer aanvoelt dan vochtige lucht mag de thermostaat in de winter vaak iets lager. Wat weer resulteert in lagere verwarmingskosten. In de zomer helpt het verminderen van de luchtvochtigheid om de temperatuur als koeler te ervaren. Waardoor je mogelijk minder afhankelijk bent van airconditioning.
 5. Gezondheidsvoordelen: Een goed gereguleerde luchtvochtigheid komt de gezondheid ten goede. Het helpt bij het verminderen van allergische reacties, astma-aanvallen en luchtweginfecties. Omdat schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen om te gedijen in drogere omstandigheden.

Kortom, luchtontvochtigers dragen bij aan een gezonder en energiezuiniger huis. Ze zijn een waardevolle toevoeging aan elk huishouden. Vooral in regio’s met hoge luchtvochtigheid of seizoensgebonden vochtproblemen. Hierna zullen we dieper ingaan op de verschillende soorten luchtontvochtigers. En hoe je het juiste toestel koopt voor jouw behoeften.

 

Is een Luchtontvochtiger gezond?

De vochtigheidsniveaus in je huis hebben een aanzienlijke invloed op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Hier is een uitleg over de impact van vochtigheid op de gezondheid en hoe luchtontvochtigers helpen bij allergieën en ademhalingsproblemen.

Hoe luchtontvochtigers helpen:

Luchtontvochtigers spelen een cruciale rol bij het beheersen van vochtigheidsniveaus in huis, wat de volgende voordelen heeft voor de gezondheid:

 • Vermindering van Allergenen: Luchtontvochtigers helpen bij het verminderen van de luchtvochtigheid, waardoor je de groei van schimmelsporen en huisstofmijt beperkt. Dit vermindert allergische reacties en astma-aanvallen.
 • Verbeterde Ademhaling: Droge lucht is gemakkelijker in te ademen voor mensen met ademhalingsproblemen. Door de luchtvochtigheid te reguleren bieden luchtontvochtigers verlichting aan de luchtwegen.
 • Minder Schimmel en Bacteriën: Door de luchtvochtigheid te verminderen, verlagen luchtontvochtigers het risico op schimmel- en bacteriële groei. Dit resulteert in een gezondere binnenomgeving.
 • Comfortabeler Leefklimaat: Een goed gereguleerde luchtvochtigheid zorgt over het algemeen voor een comfortabeler binnenklimaat en dat is gunstig voor het algemeen welzijn.

Om de gewenste voordelen voor de gezondheid te behalen is het belangrijk om de luchtontvochtiger op de juiste manier te gebruiken. Dit omvat het regelmatig legen van de waterbak en het reinigen van de luchtontvochtiger volgens de instructies van de fabrikant. Alsmede het instellen van de luchtvochtigheid op een optimaal niveau voor jouw specifieke behoeften.

Kortom, luchtontvochtigers zijn een waardevol hulpmiddel om de luchtvochtigheid in huis te beheersen. En daarmee verbetert het de gezondheid van de bewoners. Vooral voor diegenen die last hebben van allergieën en ademhalingsproblemen.

Vragen en antwoorden over luchtontvochtigers

Je kunt de luchtvochtigheid in huis meten met behulp van een hygrometer, een apparaat dat specifiek is ontworpen om vochtigheidsniveaus te meten. Hygrometers zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, van eenvoudige analoge meters tot digitale apparaten.

Een luchtontvochtiger is in staat om de luchtvochtigheid terug te brengen naar 60% in een ruimte

Het energieverbruik van een luchtontvochtiger varieert afhankelijk van het model en de grootte. Luchtontvochtigers met een hogere capaciteit en krachtigere ventilatoren verbruiken over het algemeen meer energie. Raadpleeg het energielabel van de luchtontvochtiger om informatie te krijgen over het geschatte energieverbruik.

Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk ook onze productpagina met alle luchtontvochtigers. Heb je verdere vragen of wil je een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod luchtontvochtigers:

Luchtontvochtiger
luchtontvochtiger
luchtontvochtiger

  Vrijblijvend contact met AXP?