Schone lucht in uw organisatie is onze zorg

oplossingen voor al uw rook-, geur-, virus- en stofproblemen

Snel naar: fijnstof zelf meten

Luchtvervuiling in Europa: hoe zit het met Nederland?

De luchtkwaliteit in Europa is al jaren een zorgenkindje. En geloof het of niet, maar notabene ons eigen Nederland spant de kroon in deze vervuilende wedloop. Het wordt tijd dat wij eens goed in de spiegel kijken.

De hoge concentraties fijnstof, stikstof en CO2 eisen ieder jaren vele levens. Gemiddeld leven we zelfs 2,9 jaar korter door deze luchtvervuiling (bron). Wat moet je weten over luchtvervuiling in Europa? En waar staat Nederland hierin?

Wat kun je zelf doen tegen luchtvervuiling in Europa?

Je kunt allereerst zelf ook iets doen om luchtvervuiling tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld je auto laten staan en voor korte ritten je fiets pakken en voor langere de trein. Ga ook eens wat dichterbij op vakantie. Vliegtuigen zijn namelijk enorme vervuilers. Zo verminder je de uitstoot van ongezonde stoffen. Geef ook voldoende aandacht aan de luchtkwaliteit in je gebouw of huis. Een goede luchtreiniger is bijvoorbeeld een uitstekende investering. Deze toestellen halen vervuiling uit de lucht en zorgen voor de meest gezonde lucht in huis of op het werk.

De meest vervuilende plek van Europa

In Duitsland ligt de meest vervuilende plek van Europa: Garzweiler. In dit dorpje staat een enorme dagbouwbruinkoolmijn die jaarlijks zo’n 100 miljoen ton CO2 uitspuwt in de atmosfeer. Dat is ongeveer net zo veel als de uitstoot van heel België (!) De grootste individuele CO2-bron van Nederland is een kolencentrale in Eemshaven. Deze centrale stoot jaarlijks 8,3 miljoen ton CO2 uit.

Andere vervuilende plaatsen in Europa zijn de Belchatówcentrale en London Heathrow Airport. Eerstgenoemde is Europa’s grootste elektriciteitscentrale en Heathrow is het drukste vliegveld van Europa (bron).

Balkansteden zijn het meest vervuilend in Europa

Als we kijken naar luchtvervuiling in Europese steden dan steken steden uit de Balkan zoals Bosnië en Herzegovina, Servië en Noord-Macedonië erbovenuit. Ook Italianen en Polen leven in ongezonde stadslucht. De meest waarschijnlijke oorzaak van deze vervuilde Europese steden zijn: de afgeschermde ligging in dalen (hierdoor kan de vervuiling niet weg), intensief gemotoriseerd verkeer en het gebruik van kolenkachels in de winter voor verwarming (bron).

Nederland heeft voor Europese begrippen sterk vervuilende lucht

Nederland heeft samen met de Povlakte in Noord-Italië de slechtste luchtkwaliteit van Europa. Dit veroorzaken we met name door onze intensieve veehouderij, zware industrie en actieve autogebruik. Vooral de luchtkwaliteit rond Schiphol, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is zorgwekkend slecht. De kans om hier ziek te worden van luchtverontreiniging is soms wel drie keer groter (!) dan bijvoorbeeld in Drenthe of Groningen (bron). Wil je leven in gezonde stadslucht? Verhuis dan naar Groningen of naar Meppel.

 

Luchtvervuiling in Europa

Stikstofdioxide kaart: de concentratie stikstofdioxide in de lucht in Europa (Universiteit van Heidelberg). Uit stikstofdioxide ontstaat ook fijnstof.

De luchtkwaliteit in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Schiphol

Het verkeer is in Amsterdam de belangrijkste bron van luchtvervuiling, waaronder fijnstof. Ook de uitstoot van industrie, luchtvaart en houtverbranding vervuilen de lucht. In veel Amsterdamse straten zat in 2018 nog steeds meer fijnstof en stikstofdioxide (NO2) in de lucht dan aanbevolen door wereldgezondheidsorganisatie WHO. De meest smerige straat van Amsterdam? Dat is de Stadhouderskade bij het Rijksmuseum (bron).

Verder hebben ook Rotterdam en Den Haag te kampen met een onzichtbare wolk van fijnstof en stikstof. Dit is met name te wijten aan de gigantische industrie en grote verkeersdrukte. Behalve grote steden hebben ook drukke wegen, snelwegen en luchthavens te maken met veel vervuiling in de lucht. Denk daarbij aan Luchthaven Schiphol, dat met zijn opstijgende vliegverkeer enorme hoeveelheden fijnstof uitstoten. Zoveel zelfs dat bewoners rondom de regio last krijgen van gezondheidsproblemen (bron).

Meet de luchtvervuiling binnen jouw huis of werkplek

Volgens het TNO is de luchtkwaliteit in 1 op de 7 huizen onvoldoende door fijnstof. Je kunt fijnstof echter zelf meten waardoor je inzicht krijgt in de luchtkwaliteit van jouw omgeving. Ook bepaal je de effectiviteit van je luchtreiniger of afzuigkap. Bekijk ook onze fijnstof meter productpagina of lees in ons uitgebreide advies meer over de fijnstofmeter. Heeft u verdere vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 20 646 4028. Of ga direct naar ons aanbod fijnstofmeters:

    Vrijblijvend contact met AXP?